Odessa inform

За пошкоджений будинок можна отримати до 500 тис. грн, квартиру — 350 тис.

За пошкоджений будинок можна отримати до 500 тис. грн, квартиру — 350 тис.
416743 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як розповіла народна депутатка, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, програма, що стосується компенсацій за пошкоджене житло, розширилась. Відтепер за пошкодження приватного будинку можна отримати до 500 тис. грн, а за пошкоджену квартиру – 350 тис.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

За її словами, зараз активно діє програма виплат компенсацій за пошкоджене житло, приймаються заяви на відбудову знищених приватних будинків, відпрацьовується алгоритм компенсацій за зруйноване житло на тимчасово окупованих територіях, створюються технічні можливості для виплат людям, які відремонтували пошкоджене житло власним коштом. Також у межах програми «єВідновлення» українці можуть самі обрати населений пункт та вид житлової нерухомості – квартиру, будинок чи таунхаус.

«Активно продовжується програма, що стосується компенсацій за пошкоджене житло. Вона була розширена й зараз за пошкодження приватного будинку можна отримати до 500 тис. грн, а за пошкоджену квартиру – 350 тис. Наразі погоджено майже 47 тис. заяв на таку компенсацію, це більш ніж 4,9 млрд грн. Усі гроші обов’язково надійдуть на цільові рахунки людей. За статистикою, більша частина цих коштів витрачається на будівельні матеріали, а самі будівельні роботи оплачуються менше», – сказала Олена Шуляк.

Вона додала, що сьогодні фіксується активізація отримання житлових сертифікатів за зруйноване житло.

«Уже подано більш як 11 тис. заяв і сформовано понад 4,3 тис. житлових сертифікатів, із них 1310 обміняно на нові домівки. При цьому найчастіше сертифікати обмінюють на житло у Київській області, на другому місці – Київ, а третє місце ділять Харківська та Миколаївська області», – розповіла парламентарій.

Крім того, як зазначила народна депутатка, зараз приймаються заяви стосовно знищених приватних будинків.

«Люди хочуть отримати цільові гроші й відбудуватися на тій земельній ділянці, де був зруйнований будинок. Наразі працюють комісії, формуються всі необхідні документи, і я сподіваюся, що вже найближчим часом держава зможе виплачувати гроші за цим напрямком. Також незабаром можна буде поєднати дві державні програми – «єВідновлення» і «єОселя», тобто якщо українці захочуть використати свій житловий сертифікат за іпотечною програмою, а там є дуже гарні умови, то можна такою можливістю скористатися», – сказала  Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Ба більше, зараз відпрацьовується алгоритм компенсацій за зруйноване житло на тимчасово окупованих територіях.

«Ми вперше робимо речі, що пов’язані з технічною обробкою даних, отриманих через супутник, коли Комісії працюють тут, а зруйноване житло – на тимчасово окупованих територіях. Коли буде складений цей алгоритм, то тисячі сімей будуть долучені до програми «єВідновлення». Також створюються технічні можливості для виплат людям, які відремонтували пошкоджене житло власним коштом. Тут усі постанови уряду затверджені», – сказала Олена Шуляк й зазначила, що наявність власного житла – це один із важливих факторів для того, щоб люди залишалися в Україні, поверталися сюди й розвивалася українська економіка.

  • Нагадаємо, що раніше депутат Верховної Ради України заявив, що партнери з Європейського Союзу, надаючи підтримку Україні за програмою Ukraine Facility, прив’язують її до реформ і до українського майбутнього членства в ЄС.

© 2020 odessa-inform

Мої відео