Odessa inform

Безбар’єрність у воєнний час: як заспокоїти людину старшого віку під час обстрілів

Безбар’єрність у воєнний час: як заспокоїти людину старшого віку під час обстрілів
430435 ПЕРЕГЛЯДІВ

Широкомасштабне вторгнення рф на територію України значною мірою змінило життя громадян. Щодня з новими випробуваннями стикаються сотні тисяч українців. Своєю чергою, під час війни найуразливіші верстви населення, зокрема люди старшого віку, потребують особливої уваги, порад та навіть чітких інструкцій. 

Задля підтримки українців у цей складний час в онлайн-посібнику «Довідник безбар’єрності», розробленому за ініціативи першої леді Олени Зеленської, було створено новий спеціальний  розділ. Так, у відповідній вкладці «У воєнний час» висвітлюються актуальні теми, поради та алгоритми дій в умовах війни.  Однією з таких своєрідних інструкцій є збірка порад «Як заспокоїти літню людину під час обстрілів»:

1. Важливо проговорити чіткий план «до»: куди ви йдете під час обстрілу, хто що бере з собою, хто за що відповідальний. Чим більше літня людина буде готова до початку обстрілу, тим більш спокійна вона під час нього.

Варто пам’ятати, що нервові процеси з віком стають повільнішими, у зв’язку з цим літні люди мають спочатку звикнути до якоїсь інформації, сприйняти її. Тому навіть якщо у вашому населеному пункті спокійно – проговоріть деталі.

2. Для більшого заспокоєння під час обстрілу людина старшого віку, як і будь-яка інша, повинна мати завдання, які вона виконує: взяти неважкі речі чи ковдру, подивитися за онуком чи переноскою з котом у сховищі. Таким чином у людини буде зона її контролю й відповідальності і вона зможе відчувати більше безпеки.

3. Пам’ять літніх людей спрямована на далеке минуле, вони добре пам’ятають моменти з юності чи зрілості. Розпитайте або попросіть дітей розпитати щось у літньої людини. Де вони відпочивали за молодих років, як святкувала дні народження… Розповідь заспокоїть людину, поверне її у безпечне місце в голові, надасть приємних переживань і знизить рівень стресу.

Це допоможе заспокоїти та зайняти одразу і людину старшого віку, і дітей, наприклад.

4. Якщо людина не проти – візьміть її за руку чи обійміть за плечі. Найкраще заспокоюють легкі рухи, погладжування згори донизу. Якщо людина в ступорі чи близька до того, аби плакати, – обійміть за плечі і тихенько гойдайте в різні боки чи несильно назад і вперед.

5. Стежте, щоб людина пила багато рідини. Це актуально для будь-кого, і для літніх людей так само – під час гострого стресу нервова система страждає від зневоднення. Дайте води чи чаю, якщо він у вас є.

6. Спокійно проговорюйте свої дії: «Зараз я дам тобі попити», «Я обійму тебе», «Ми сядемо тут». Через сповільнену швидкість нервових реакцій літні люди можуть втрачати фокус, бути дезорієнтованими – ваш голос й інструкція, що робити, допоможуть опанувати стрес.

За інформацією Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми)

© 2020 odessa-inform

Мої відео