Odessa inform

Народна депутатка: "Треба пояснювати, чим Україна відрізняється від рф"

Народна депутатка: "Треба пояснювати, чим Україна відрізняється від рф"
376070 ПЕРЕГЛЯДІВ

«В організації стратегічних комунікацій для пояснення іноземцям, що ж таке Україна, чим вона відрізняється від росії, має бути скоординована політика», — сказала народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Як висловилась Євгенія Кравчук, сьогодні Україна говорить сама про себе, спростовує ті фейки та дезінформацію, яку поширює російська пропаганда і безпосередньо президент російської федерації. І, крім того, інші держави теж реагують на ці інформаційні випади. Зокрема Міністерство закордонних справ Польщі спростувало брехливі заяви кремлівського диктатора володимира путіна щодо початку другої світової війни. Однак роботу щодо пропагування України та українського в усьому світі треба розширювати.

На думку депутатки, Україні необхідна скоординована політика, щоб російська пропаганда й перекручування історії не мали впливу на іноземців.

«В організації стратегічних комунікацій для пояснення іноземцям, що ж таке Україна, чим вона відрізняється від росії, має бути скоординована політика. І не лише державна політика, адже сьогодні мільйони наших громадян перебувають за кордоном. Вони є амбасадорами України, тож українські чи діаспорні організації можуть і мають частину комунікації брати на себе», — сказала заступниця очільника парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. 

Вона додала, що важливу роль у просуванні інформації про Україну відіграє так звана культурна дипломатія.

«Гарний приклад – робота Українського інституту, який є частиною МЗС. За час повномасштабного вторгнення рф були відкриті дві філії інституту – у Франції та в Німеччині. Тут можна говорити про певну стратегію на культуру заміщення. Тобто ті майданчики, які раніше надавалися росії, мають надаватися Україні для різних виставок, комунікаційних кампаній», — зазначила членкиня постійної делегації у ПАРЄ.

За її словами, ще одним актуальним напрямком роботи є аналіз інформації про Україну в підручниках держав-партнерів.

«Кілька років тому був великий скандал з італійським підручником з історії, де Крим був відзначений як територія росії, а загалом про Україну було всього дві сторінки загальної інформації без нормальних пояснень. Цю ситуацію треба змінювати, і школярі держав-партнерів мають отримувати широку інформацію про нашу державу. Ми повинні звертатися до цих питань, зокрема під час роботи з колегами-парламентаріями в міжнародних організаціях», — сказала Євгенія Кравчук.

Політикиня, резюмуючи, сказала, що на прикладі України добре помітно, як діють авторитарні режими: на українських окупованих територіях росіяни передовсім міняють викладання гуманітарних наук – історії, літератури, забороняють мову.

  • Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України повідомляла про початок роботи над прийнятим у першому читанні законопроєктом №10449 щодо військової служби, мобілізації та обліку. Наступного тижня міжфракційна робоча група проводитиме наради для пошуку компромісного варіанту документа, розглядатиме дискусійні норми.
  • Як висловився народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу» Давив Арахамія, депутати «не згодні, щоб за рішенням ТЦК арештовували рахунки українців – чи всередині держави, чи за кордоном. Ця норма в Раді точно не пройде, бо на це немає голосів». Він додав, що особисто не знає жодної людини в парламенті, яка підтримала б таке рішення.

© 2020 odessa-inform

Мої відео