Odessa inform

Латвія допомагає будувати будинки на Чернігівщині

Латвія допомагає будувати будинки на Чернігівщині
299318 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом зі  Спікеркою Саейми Латвії Дайгою Міерінею та латвійською парламентською делегацією відвідали Чернігівщину. Вони відвідали с. Ягідне, де за фінансової підтримки Латвії зараз відбуваються відновлювальні роботи — будуються модульні будинки для мешканців села.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Вони також побували на відкритті Жіночого Хабу Святої Ольги у Чернігові, де надаватиметься психологічна й правова допомога жінкам, постраждалим від насилля. Окрім того, відвідали дитячий садочок, який відновлюється латвійським коштом.

«Сьогодні лунало багато слів вдячності Латвії! Вони абсолютно заслужені! Потужна військова, економічна та гуманітарна допомога Україні на понад 600 млн євро. Це — про відчуття солідарності, справедливості та здоровий прагматизм. Латвія пообіцяла допомагати Чернігівщині й дотримується обіцянки. Парламент Латвії виділив 5 млн євро для відновлення Чернігівської області у 2024 році», — сказала Олена Кондратюк.

Віцеспікерка додала, що допомогу надає не лише Латвійська держава, але й волонтерські та благодійні організації.

«Кожен другий в Латвії донатить Україні! Загалом неурядові організації зібрали та передали в Україну гуманітарної допомоги на 45 млн євро», — сказала заступниця Голови Верховної Ради України.

Як розповіла Олена Кондратюк говорячи про справедливість, Латвія однією з перших визнала російську федерацію державою-терористом і не боїться говорити про це на весь світ; послідовно адвокує вступ України до Європейського Союзу і НАТО; очолила коаліцію дронів та загалом виділила для України 1.3% свого ВВП, що є третім місцем у світі за цим показником.

«Я абсолютно відверто сказала сьогодні в присутності пані Дайги, що якби всі країни ЄС і НАТО діяли як Латвія, якби всі виділяли стільки відсотків свого ВВП, ми б уже давно перемогли у цій війні. Також подякувала пані Спікерці особисто від себе й від Парламенту України за останню резолюцію, яку прийняла Саейма Латвії про засудження депортації рф українських дітей. Із закликом до всього світу об’єднати зусилля й повернути всіх українських дітей додому», — сказала віцеспікерка.

За її словами, Латвія вперше в ЄС прийняла рішення про конфіскацію російського державного майна на користь України, а саме щодо націоналізації «Будинку москви».

«Окремий Закон для цього було прийнято Парламентом Латвії. Ми сподіваємося, що це стане прикладом для наслідування усіма країнами ЄС. Заморожені російські активи мають бути конфісковані та використані на користь України вже сьогодні», — сказала Олена Кондратюк.

Підсумовуючи поїздку на Чернігівщину, Заступниця Голови Верховної Ради України відзначила важливість того, «щоби наші друзі, партнери та колеги з латвійського Парламенту на чолі зі Спікеркою особисто бачили куди виділяються і як використовуються латвійські кошти для відновлення України». А також вона закликала Латвію продовжувати фінансувати програму розмінування на Чернігівщині.

  • Нагадаємо, що 16 січня на Всесвітньому економічному форумі в Давосі відбувся захід “Гуманітарне розмінування України: погляд у майбутнє”, під час якого Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що для прискорення процесів гуманітарного розмінування Україна залучатиме інвестиції у цю галузь.
  • За словами Юлії Свириденко, головна мета України на 2024 рік у сфері гуманітарного розмінування – запустити ринок відповідних послуг. Для виконання цього завдання Міністерство економіки планує реалізувати низку законодавчих, технологічних та фінансових ініціатив. 

© 2020 odessa-inform

Мої відео