Odessa inform

Огляд дезінформації: рекламний банер «Немає Зеленського, немає війни», несправжня обкладинка журналу The Nation

Огляд дезінформації: рекламний банер «Немає Зеленського, немає війни», несправжня обкладинка журналу The Nation
307278 ПЕРЕГЛЯДІВ

В умовах війни дуже важливо дотримуватись інформаційної гігієни, адже ворог не спить і потрапити на гачок дезінформації дуже легко. Для цього слід дочекатись інформації від офіційних представників влади. Однак деякі люди нехтують цим простим правилом і шукають інформацію у російських джерелах.

Так, наприклад, з російських телеграм-каналів поширювали відео, на якому зображено рекламний банер нібито у Нью-Йорку з текстом «Немає Зеленського, немає війни».

Але Центр протидії дезінформації зазначає, що відеоматеріал  є зрежисованим фейком російської пропаганди.

Також на цю інформацію звернуло увагу Міністерство закордонних справ та  Consulate General of Ukraine in New York. За їх словами, подібного рекламного банеру не існувало.

Мета подібних новин — дискредитувати Президента України Володимира Зеленського. 

Окрім цього, для погіршення репутації Володимира Зеленського російська пропаганда поширювала фейкову обкладинку американського журналу The Nation, на якій Президента України обізвали «злим хлопчиком, який звинувачує світові ЗМІ в увазі до трагедії «Титана».

Центр протидії дезінформації повідомляє, що номеру   такою обкладинкою не існує. Центр перевірив цю інформацію – за датою випуску журналу на офіційних ресурсах видання можна знайти справжню обкладинку двотижневика.

Своєю чергою аналітики проєкту StopFake розвінчують інформацію про те, що Володимир Зеленський «відмовився» від виборів та «узурпував» владу в Україні.

Таку інформацію поширювали кремлівські ЗМІ та прокремлівські боти у соціальних мережах. Мовляв, президент «проголосив себе диктатором», нібито повністю «виключивши можливість» проведення президентських виборів у країні. За даними прокремлівських медіа, Зеленський «узурпував владу в Україні» та «наплював» на демократичні норми. Також російські ЗМІ заявили, що Україна не йде на мирні перемовини з російською федерацією «заради збереження влади Зеленського».

Автори посилаються на слова президента в інтерв'ю BBC, у якому відповідаючи на питання "чи проведуть президентські вибори в Україні наступного року" Зеленський зазначив,  що вибори в Україні – і президентські, і парламентські – можуть пройти лише у мирний час після перемоги у війні з росією.

Його слова ґрунтуються на чинному українському законодавстві – в умовах воєнного часу в Україні заборонено проводити будь-які вибори органів влади. У статті 83, розділ IV Конституції України чітко прописано заборону на проведення виборів до законодавчих органів країни, а стаття 157 у розділі XIII свідчить, що «Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного чи надзвичайного стану».  

 Заснований на Конституції Закон України «Про правовий режим воєнного стану» також прямо забороняє проведення будь-яких виборів, голосувань та референдумів у країні під час війни.

Також у російських телеграм-каналах з'явилось фото нібито вцілілої силової установки з машинної зали Каховської гідроелектростанції (ГЕС), що доводить ніби вибуху у дамбі не було. На думку росіян, міжнародні організації та українська влада про це знають, а тому Україна нібито відмовляється від проведення розслідування. 

Як повідомляють фактчекери проєкту VoxCheck, це неправда. На фото помітно лише вцілілу частину машинної зали. Інша частина зруйнована. Держава-агресорка зруйнувала дамбу за допомогою вибуху зсередини. 

Додається, що дійсно на фото  зображена машинна зала Каховської ГЕС, однак це лише частина цієї зали. З фото, які зробили раніше, помітно, що приміщення є набагато більшим, а жовтих воріт та силових установок більше, ніж дві. До того ж росіяни опублікували відео з БПЛА, який пролетів серед залишків приміщення машинної зали. Там помітно, що решта зали зруйновано. Решти силових установок також немає.

Теги: Фейки, війна в Україні,рсоійська пропаганда,Російські пропагандисти

© 2020 odessa-inform

Мої відео