Odessa inform

З початку року державні виконавці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) повернули 65,5 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати

З початку року державні виконавці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) повернули 65,5 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати
57697 ПЕРЕГЛЯДІВ

Навантажили роботою і не заплатили: як захисти трудові права.
Ваше право на працю реалізується укладанням трудового договору. Це перший документ, який передбачає ряд соціальних гарантій.
Відтак, трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем, якою передбачено зобов’язання працівника виконувати покладену на нього роботу, дотримуватися правил трудового розпорядку, а роботодавець — забезпечити належні умови праці та вчасно виплачувати заробітну плату.
Тож пам’ятайте, офіційне працевлаштування – гарантія виплати зароблених коштів.

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом (ст. 43 Конституції України). Працівник має право на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору (ст. 21 Закону України «Про оплату праці»).
Невиплата заробітної плати та несплата аліментів — це одні з найболючіших соціальних проблем держави, тому державні виконавці приділяють особливу увагу даному питанню.
З початку року державні виконавці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) повернули 65,5 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати.
Пам’ятайте, офіційне працевлаштування – гарантія виплати зароблених коштів.
Кілька простих кроків, які допоможуть знайти надійного роботодавця:
- Для початку перевірте документи компанії, уточніть, чи має фірма ліцензію. Чи працює компанія та у якому вона статусі можна дізнатись у відкритому реєстрі: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.
- Запитайте точну адресу, де буде проходити співбесіда. Перевірте чи співпадає вона із фактичною адресою підприємства. Не погоджуйтесь на роботу, якщо вам не дають конкретних відповідей.
- Необхідно перевірити інформацію про роботодавця: подивитися його сайт, перевірити адресу фірми, зателефонувати за вказаним телефоном та переконатись, що компанія дійсно працює.
- Будь-який відповідальний роботодавець попросить пред’явити оригінали документів, але в особову справу йдуть тільки копії. Якщо Ви уже погодились на підробіток та навіть, якщо впевнені у добросовісності роботодавця, варто запросити в нього дозвільні документи. Якщо їх немає – на роботу не погоджуйтесь. Ви ніяк не захищені.
- Підтримуйте постійний контакт з рідними, розповідаючи їм про свої плани та те, що з Вами відбувається. Часом багато-хто вірить обіцянкам та до кінця не усвідомлює, що з ним відбувається. Також бажано домовитися з рідними про кодове слово, яке ви зможете застосувати у разі небезпеки.
- Якщо фірма не зареєстрована, але є люди, які представляються її працівниками. Як правило - це шахрайська схема, якщо Вам вдалось виявити, що компанія не зареєстрована, а з Вами зв'язуються її "представники", бажано спробувати дізнатись будь-які дані про цих осіб, які б допомогли правоохоронним органам у їх пошуку. Та звісно ж звернутися до відповідних правоохоронних органів (поліція, прокуратура).

© 2020 odessa-inform

Мої відео