Odessa inform

Пластикові пакети під забороною. Що змінилось

Пластикові пакети під забороною. Що змінилось
429231 ПЕРЕГЛЯДІВ

В нашому повсякденному житті ми використовуємо пластикові пакети майже всюди. На перший погляд така корисна і зручна річ, як пластиковий пакет дуже небезпечна, екологи вже давно б’ють на сполох.

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому кожного ж року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого.

У той час як середній споживач в Китаї використовує тільки 2 або 3 пластикових пакетів на рік, то для інших країн ці цифри набагато більші: Данія – 4, Ірландія – 18, Німеччині – 65, в США – 300, Україна, Польща, Угорщина, Словаччина – понад 400.

Звичайні пластикові пакети, дуже повільно розкладаються у природі, проте достеменно досі не відомо скільки років буде необхідно для повного розпаду, тому що з’явились пластикові пакети у 1950 році і оцінки щодо часу приблизні, це може бути і 200 і 500 років.

У 2000 – их роках, багато магазинів і компаній стали використовувати різні типи біорозкладуваних пакетів, щоб дотримуватися концепції екологічної переваги.

В свою чергу і Україна долучилась до законодавчого врегулювання питання пластику, так 10 червня, набув чинності закон №1489-IX “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Документ було опубліковано у парламентській газеті “Голос України” від 9 червня. Закон вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.

Документ регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів.

Передбачено заборону на розповсюджування пластикових пакетів (як безоплатне, так і платне) у закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

Заборона стосується наступних видів пластикових пакетів:

  • надтонкі пластикові пакети (товщина до 15 мікрометрів);
  • тонкі пластикові пакети (товщина від 15 до 50 мікрометрів);
  • оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

Вийнятком, залишиться в обігу лише первинне упаковування для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Це надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм.

Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на такі пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які встановлює Кабінет міністрів України.

Замінити шкідливі для екології звичайні пластикові пакети повинні паперові, біорозкладні пакети та торбинки багаторазового використання. Кажучи про біорозкладні пакети, вони повинні відповідати національним стандартам щодо утилізації.

Кожен такий пакет повинен мати відповідне маркування. На пластиковий пакет забороняється нанесення слів «біо», якщо пакування не відповідає вимогам.

Від початку дії заборони, людей за використання пластикових пакетів не штрафуватимуть – штрафи торкнуться бізнесу.

За перше порушення – від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже в понад 40 країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

Теги: пластикові пакети,ВРУ заборона використання пластикових пакетів,еко,біопакети,законодавчі зміни

© 2020 odessa-inform

Мої відео