Odessa inform

Криміналізація контрабанди

Криміналізація контрабанди
58820 ПЕРЕГЛЯДІВ

До Верховної Ради України Володимир Зеленський подав проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінально процесуального кодексу, щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також неточне декларування товарів № 5420.

Проєкт внесений 23.04.2021, але про його зміст став відомий лише зараз.
У Кримінальному кодексі з’являться нові статті про контрабанду, і їх концепція також зміниться - тепер це не лише переміщення товарів через кордон.
Законопроєкт спрямований на виявлення та фіксацію незаконного перевезення товарів через кордон. У 2019 році на засіданні Уряду України, стали доленосними ознаками 6 мільярдів гривень не внесено.
Упродовж 2020 до року - 1334 протоколи про порушення митних правил на суму 1,96 млрд. гривень.
У 2019 році в судах 984 справ визначеної категорії на суму 348,22 млн. гривень, за результатами експертизи суді приймали рішення про накладення штрафу в 788 справах (80%) за сумою 40,46 млн. гривень (11,6%), які застрягли у конфіскації в 765 (77,7%) на суму 39,56 млн. гривень (11,4%).
На сьогодні за результатами експертизи суди винесли 126 рішень (12,8%) на суму 142,96 млн. гривень (41%).
Таким чином, проєктом будуть вносить зміни до статті 201 "Контрабанда" Кримінального кодексу.
Контрабанда викликає справді глобальне занепокоєння, оскільки є велика кількість країн, які постраждали від неї. Злочинці, що шукають прибуток, незаконно переправляють речі, товари, дерево, нафтопродукти, ліки, автомобілі, та інше через кордони та між континентами.

Оцінка реального розміру цього злочину є складною справою через її підпільний характер та складність встановлення випадків, коли нелегальні товари сприяють контрабандистам. Контрабандисти використовують велику кількість свої засобів, готових ризикувати у пошуках кращого життя, коли вони не можуть отримати доступ до легальних каналів.

Контрабанда  переміщається митним кордоном  та біля митного кордону України, або з приховуванням таких, то Зеленський пропонує зробити "уточнення". А саме, що цей злочин буде полягати не лише у переміщенні, а й у "діях, спрямованих на переміщення". Це автоматично розширює коло осіб, які нестимуть відповідальність у разі прийняття президентського закону.
Подібні зміни вносяться до нової  статті 201-1 Кримінального кодексу, щодо відповідальності за контрабанду деревини.
У кримінальному кодексі з’являться нові статті про досудове розслідування слідчими органами, що здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства.Оскільки злочин є підпільним, точні глобальні цифри важко отримати.

Теги: Криміналізація контрабанди

© 2020 odessa-inform

Мої відео