Odessa inform

Великдень 2021 року: як святкуватимуть українці?

Великдень 2021 року: як святкуватимуть українці?
46954 ПЕРЕГЛЯДІВ

Великдень 2021 року припадає на 2 травня. В МОЗ України ще напрацьовують деякі епідемічні обмеження на великодні свята. Минулого року українці відзначали велике християнське свято в дома. Як святкуватимуть Світле Христове Воскресіння цього року, поки що невідомо.
Наразі частина областей України перебувають в "червоній" зоні, яка встановлює суворі епідемічні обмеження. До того ж до 30 квітня українці житимуть за правилами адаптивного карантину. Водночас люди з регіонів, які потрапили в червону зону епідемічної небезпеки, не можуть відвідувати церковні приміщення, які не надають можливості виділення для однієї людини площі в 10 кв.м.
Тож в Міністерстві охорони здоров'я передбачають декілька варіантів святкування Великодня: частина людей знаходитиметься в храмі з дотриманням карантинних обмежень, а частина — поза храмом. До того ж можливий онлайн-формат святкування.
Головний санітарний лікар Віктор Ляшко в одному з інтерв'ю сказав, що на Великдень у 2021 році закривати церкви повністю не будуть. Але план святкування українцями Світлого Христового Воскресіння ще чітко не встановлений.
Санлікар повідомляє, що минулого року служба в храмах проводилася за участі священників, а от віряни могли переглянути трансляцію служби лише в онлайн-форматі (в інтернеті чи по телебаченню). В МОЗ анонсують, що на Великдень 2021 року посилювати карантинні обмеження не планують. Але повідомляють, що в церкву потрапити зможе лише частина людей, інші ж будуть перебувати на вулиці. До того ж зараз відбуваються перемовини зі священнослужителями та релігійними лідерами щодо встановлення плану організації святкування.
Також Віктор Ляшко стверджує, що парафіяни повинні дотримуватися тих карантинних обмежень, які наразі існують в кожному регіоні. Звичайно, все залежить від зони епіднебезпеки. Тобто священники та віряни мають перебувати на певній дистанції, одягати захисні маски й знаходитися в приміщенні з обмеженою кількістю людей. Наприклад, якщо регіон перебуває в "червоній" зоні, то українці мають дотримуватися тих правил, які передбачені в цьому випадку.
Водночас мер Києва Віталій Кличко заявив, що в Києві буде посилений карантин на Великдень. Правила вже розробляє комісія з надзвичайних ситуацій. Що саме очікувати киянам, яких правил дотримуватимуться, дізнаються перед Великоднем.
Проте, в інших країнах людям вже повідомили щодо святкування Великодня в умовах карантину. Так, в Румунії ще в березні анонсували, що віряни матимуть можливість перебувати у храмах на богослужінні, але з дотриманням карантинних обмежень. Вони мають бути в масках та перебувати на відповідній дистанції.
В Грузії ще тривають переговори з лідерами церкви. Тож поки що невідомо, як святкуватимуть Світле Христове Воскресіння тут. Проте очільниця МОЗ в Грузії Катерина Тикарадзе говорить, що закривати нічого не будуть, однак все пройде досить скромно. Наразі в Грузії оголосили про великодні вихідні. Так, вони триватимуть з 30 квітня по 13 травня. Влада країни вважає, що тільки так можна обмежити скупчення громадян в місті.
У Молдові стало відомо, що на Великдень громадяни країни перебуватимуть вдома й обмежаться богослужінням з рідними. Водночас трансляцію служби в церкві віряни матимуть можливість спостерігати в соціальних мережах. Такі ж обмеження стосуватимуться й поминальних днів у цій країні. Нагадаємо, у 2020 році Великдень в Молдові також проходив у форматі онлайн.
Християни західного обряду святкували Світле Христове Воскресіння 4 квітня 2021 року. Громадяни європейських країн відзначали Великдень вдома. Адже епідемічна ситуація тут й надалі залишається критичною.
В Італії віряни святкували Великдень онлайн. Їм заборонили збиратися на площі святого Петра. Папа Римський провів службу у Ватикані. Люди перебували у захисних масках й дотримувалися дистанції. До того ж деяким італійцям дозволялося перебувати на службі в храмі. Але за умови, що церква знаходилася неподалік від їхнього будинку.
У Польщі церкви не закривали, але карантин продовжили до 18 квітня. Обмеження ввели й для релігійних приміщень: для одного віряна 20 кв. м площі.
В Німеччині планували посилити карантинні обмеження й зробити великодні вихідні з 1 по 5 квітня. Однак, канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що рішення було неправильним. Громадяни чекають кінцевого плану організації святкування в країні.
У Франції вирішили проводити служби в храмах до 19:00. Хоча в країні діє комендантська година.
У США існували інші правила святкування Великодня. Так, все залежало від штату. Наприклад, в Каліфорнії віряни перебували на службі без масок, а в Сан-Франциско громадяни реєстрували місце в церкві онлайн перед тим, як потрапити на службу.
У Канаді громадянам анонсували залишатися вдома. Однак, в Оттаві жителі країни перебували на службі в храмі. Там приймали не більше 30% людей. Ще близько 100 громадян перебували поза церквою.
Нагадаємо, найбільш напружена коронавірусна ситуація в Італії, Франції, Великій Британії, Іспанії, Німеччині, Польщі. Такі дані надає ВООЗ.

© 2020 odessa-inform

Мої відео