Odessa inform

Пільговий кредит під 7% річних: кому видають, який максимальний строк кредиту та які ризики кредитування

Пільговий кредит під 7% річних: кому видають, який максимальний строк кредиту та які ризики кредитування
19517 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 березня в Україні видаватимуть пільговий кредит на житло. Іпотека під 7% стане доступною всім громадянам країни. Хто отримає іпотеку на житло, яку суму сплачуватиме позичальник кожного місяця, який термін кредиту, яка заробітна плата має бути в громадянина, який бере пільговий кредит та які можливі ризики щодо проєкту Держбюджету України на 2021 рік, читайте далі.
Проблема забезпечення житлом молодих сімей в Україні є наразі найактуальнішою. Частина молоді виїжджає за кордон за кращим життям, а хтось бідкається з квартири на квартиру. За даними Державної служби статистики, на квартирному обліку перебувають понад 657 тис. громадян, з них 68 тис. - молодь.
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував початок забезпечення українських банків державними пільговими кредитами з іпотеки під 7%.
Програму запускають з метою надання людям недорогого житла в кредит, частину якого сплачуватиме банку держава.
27 січня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив головні правила кредитування в постанові No63. Тож Уряд виступає в такому випадку гарантом державних угод. В документі мовиться, що позичальник отримує компенсацію з державного бюджету під 7% річних.
Початок іпотеці буде надавати Фонд розвитку підприємства, який забезпечує кредитну програму малому бізнесу. До того ж насамперед пільгові кредити надаватиму державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк, ПриватБанк.
Умови отримання іпотеки непрості та мають певні нюанси. Максимальний термін пільгового кредиту становить 20 років, максимальна вартість житла - 2,5 млн. грн. , максимальна сума отримання кредиту на житло - 2 млн.грн. Кредитуванню підлягаються як квартири, так й індивідуальні будинки. Однак, варто, щоб житлу було не більше трьох років. Крім того кредитування поширюється як на готове жило (сума відсотків 12,85), так і недобудову (сума відсотків 15,35).
Додамо, що претендувати на іпотеку під 7% річних можуть медичні працівники, молоді сім'ї, науковці, внутрішньо переміщені особи, люди, які останні 5 років не продавали житло (ця умова не відноситься до тимчасового переміщених), громадяни України, які перебувають на квартирному обліку та потребують покращення житлового становища, особи, які мешкають в гуртожитку або мають житло площею 13,65 кв. м.
За даними державної служби статистики, за останні 6 місяців розмір середньої місячної зарплати позичальника та членів його родини не повинен перевищувати п'ятикратного розміру місячної зарплати громадян відповідно до регіону, де знаходиться житло.
Крім того, позичальник має сплатити банку початковий мінімальний внесок в 15% за пільговим кредитом. Однак, якщо ціна квартири чи індивідуального житла 2,5 млн. грн, то внеску в 15% не вистачить при виплаті цього кредиту. Тут мова йде вже про 20% першого внеску. Якщо ж особа бере кредит у 2 млн. грн. і оформлює його на 20 років, то кожного місяця в середньому сплачуватиме 16, 3 тис. грн. Переплата в цьому випадку становитиме 1,1 млн. грн. Додамо, якщо кредит в сумі 1 млн. грн., то й виплати та переплата за кредит буде меншою. Також площа житла під іпотеку повинна становити 50 кв.м. Перевищення цієї норми належати до кредитування на загальних умовах.
Водночас існують ризики даного кредитування. Потрібно розуміти, що особа укладає кредит з банком, а не державою. Тобто пільгова ставка діятиме доти, доки банк отримуватиме від державного бюджету відповідний відсоток від кредиту. Якщо ж в держбюджеті не буде грошей або їх не вистачатиме, то всі виплати за поточними ставками ляжуть на плечі людини, яка брала пільговий кредит. До того ж головним ризиком є інший, новий уряд, який з часом може скасувати іпотеку в 7% і позичальник змушений буде виплачувати реальну суму кредиту з усіма відсотками. А це UIRD + 4,5% або UIRD + 7%.

© 2020 odessa-inform

Мої відео