Odessa inform

Еміль Карленович Арутюнян: за участю і з допомогою меценатів і волонтерів відбулося урочисте відкриття Вірменської церкви

Еміль Карленович Арутюнян: за участю і з допомогою меценатів і волонтерів відбулося урочисте відкриття Вірменської церкви
21190 ПЕРЕГЛЯДІВ

Традиція реконструювати та відкривати нові церкви в Україні досить зміцніла і набула актуальності, у тому числі завдяки активізації діяльності волонтерів та меценатів. Протягом останнього часу було добудовано і відкрито найбільшу у Східній Європі Вірменську церкву. Найбільші внески у її появу зробили очільник Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександр Петровський та дніпровський підприємець і меценат Еміль Арутюнян.

Еміль Арутюнян та відкриття Апостольської Церкви святого Григора Лусаворича


Нещодавно на ниві української духовності відбулася знакова подія – був відкритий один з найбільших у Європі православних храмів. Вірменська Апостольська Церква святого Григора Лусаворича стала однією з найбільших у Східній Європі. Це ознаменувало новий етап для вірменської громади в Україні.
Одразу після урочистого відкриття була проведена церемонія освячення храму. Її здійснив першоієрарх Вірменської апостольської церкви Гарегін ІІ, який спеціально з цією місією прибув до України з Вірменії. Цей візит, як і відкриття церкви загалом, став можливим завдяки ініціативі відомих дніпровських меценатів Олександра Петровського та Еміля Арутюняна. І Олександр Володимирович, який створив та очолює благодійний фонд «Солідарність», і Еміль Карленович надали значну фінансову допомогу, тим самим спрявши рекордно швидкій добудові та відкриттю храму.
Почали будувати церкву ще 2003 року. Більше 15 років пішло на її створення та завершення до моменту відкриття. Церква могла би відкритися на рік раніше, однак громада вирішила почекати приїзду патріарха православних вірмен Гарегіна ІІ. Про це розповіли у Вірменському культурному центрі. Усі архітектори, які працювали над створенням церкви, є вірменами і відповідно представниками вірменської православної церкви.
На урочистому відкритті та освяченні Церкви святого Григора Лусаворича було запрошено чимало важливих гостей, які долучилися до цієї події. Окрім представників вірменської церкви, яких на освяченні було найбільше, подію відвідало також духівництво різних конфесій – православних, католиків та протестантів. У святковому молебні взяли участь представники одразу кількох різних конфесій, що символізує єдність усіх релігій та духовних напрямків.
На урочисту частину події було запрошено також гостей з європейських країн та Ватикану. Загалом освячення храму відвідали понад 3 тисяч осіб. Представники дніпровської влади, у тому числі міський голова, губернатор та голова облради також не пропустили урочистий захід.

Еміль Арутюнян і його плідна робота на ниві благодійності


Участь в відбудові та відкритті церкви святого Григора Лусаворича – не єдина добра справа, у якій задіяний Еміль Арутюнян. За свою активність на ниві благо чинності він має кілька почесних церковних нагород. Меценат є представником відповідального підприємництва: разом зі своїм другом та однодумцем Олександром Петровським він постійно надає посильну допомогу тим, хто її потребує. Еміль Карленович бере активну участь у соціальному житті Дніпра, регулярно відвідує медичні та освітні заклади, зокрема дитячі будинки та інтернати для дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами.
Значущий напрям діяльності цього дніпровського мецената – допомога українським військовим, які захищають державу у зоні ООС. Еміль Арутюнян разом з однодумцями регулярно надає необхідну допомогу бійцям, які перебувають на передовій, та пораненим військовим, що знаходяться на лікуванні у шпиталях Дніпра. У цій справі він поєднує зусилля з Фондом «Солідарність» та його президентом Олександром Петровським.

Теги: Еміль Карленович Арутюнян

© 2020 odessa-inform

Мої відео