Odessa inform

Рідня Кадирова, Газманов, «георгіївські стрічки»… Як прихильник «руського миру» з Еміратів проривається на ринок українського ОПК

Рідня Кадирова, Газманов, «георгіївські стрічки»… Як прихильник «руського миру» з Еміратів проривається на ринок українського ОПК
366426 ПЕРЕГЛЯДІВ

На третьому році повномасштабного вторгнення допомогти Україні озброєнням намагаються… росіяни. Такі наміри висловлює сумнівна компанія з ОАЕ з одіозним власником з російським паспортом, а допомагає їй відома українська громадська організація «Стоп корупції». По це йдеться в розслідуванні сайту Коментарі. 

Своєю жертвою аферисти обрали компанію УкрАрмоТех, яка має 100% засновників з українським громадянством, що проживають на території України. 2023 року УкрАрмоТех виконала контракт під грифом «Для службового користування» з Державною прикордонною службою України на виробництво 50 бронеавтомобілів. Угоду було виконано, прикордонники претензій до постачальника не мали.

Однак у лютому 2024 року на адресу Держприкордонслужби надійшов лист від громадської організації «Стоп Корупції». Антикорупціонерів зацікавило, чому ДПС уклала контракт з УкрАрмоТех і з яких міркувань прикордонники обрали за контрагента саме цю компанію. «Стоп Корупції» у своєму листі також повідомила про існування компанії Інкас Дубай, яка нібито претендує на володіння даними щодо проекту автомобілів від УкрАрмоТех і має намір звернутися із цього приводу до суду. Цікава деталь: у дубайської фірми, що має офіс у Об’єднаних Арабських Еміратах, зареєстрований сайт на домені «ru» (https://inkasvehicles.ru).

Походження бренду INKAS дійсно має російське коріння – свого часу вихідці з росії заснували в Канаді фірму INKAS із випуску броньованої техніки, яка працює дотепер.
Узбецький бізнесмен Улугбекхон Максумов, що свого часу пообіцяв канадцям представити продукцію їхнього підприємства на виставці озброєнь в Еміратах, ймовірно зумів скопіювати ці бронеавтомобілі. Після цього угоди щодо використання торгового знаку INKAS з компанією із ОАЕ були розірвані справжніми власниками, тож торгової марки Інкас Дубай у правовому полі не існує. Але через специфіку законодавства Арабських Еміратів INKAS Канада не може заборонити Інкас Дубай використовувати свій торговельний знак і назву у правовий спосіб.

Крадіжка чужого бренду – не єдиний гріх Інкас Дубай. Ця компанія має сумнівну репутацію, пов’язану зі спробами уникнення санкцій та співпраці з країнами, визнаними міжнародним співтовариством як держави-терористи, та з представниками визнаних терористичними спільнот. Йдеться про роботу Інкас Дубай у країнах СНД, у тому числі Білорусі й Чечні. Так ще з 2014 року керівництво фірми вживало заходів для постачання бронетехніки терористам так званих «ЛДНР».

Серед інвесторів проектів Інкас Дубай – одіозний Адам Делімханов, який в Україні перебуває в розшуку. Він є поплічником Рамзана Кадирова та депутатом державної думи росії, 2022 року брав участь у збройному вторгненні до нашої країни та неодноразово був помічений у складі кадировських банд під час захоплення Маріуполя.

Засновником Інкас Дубай (володіє 51% компанії) є 44-річний громадянин Узбекистану  та росії Улугбекхон Максумов. У 2007 році він потрапив до Ферганського міського суду (Узбекистан) за шахрайство, а від ув’язнення за цією та іншими справами врятувався, втікши до ОАЕ як турист. 2018 року намагався побудувати в Узбекистані завод із виробництва бронеавтомобілів, але його спіткала невдача, а узбекські медіа звинувачували Максумова в тому, що він намагався легалізувати на батьківщині зароблені шахрайським шляхом кошти. Сьогодні бізнесмен є невиїзним з Еміратів через те, що на запит США його буде одразу заарештовано за допомогу ІДІЛ.

Про прямі зв'язки Інкас Дубай та власника цієї компанії з російською владою свідчать фотографії в соціальних мережах, активне спілкування з представниками російського державного апарату, спецслужбами держави-агресорки і терористами, і «георгіївські стрічки» на одязі. Серед численних «друзів» Максумова – генконсул рф в Дубаї та Північних Еміратах Гоча Буачідзе, члени родини Рамзана Кадирова і численна свита улюблених співаків російського диктатора на чолі з Олегом Газмановим та Миколою Расторгуєвим, які підтримують напад на Україну. Сам Максумов хизується триколором та державними російськими нагородами… Коли компанія Інкас Дубай почала здійснювати спроби потрапити на український ринок, Максумов видалив ці та інші фото із соцмереж, однак вони збереглись в інтернеті.

А плани на Україну у Інкас Дубай, судячи з усього, великі – компанія намагається розкручувати тему завищення ціни контрактів, які укладають українські Сили оборони. У межах цієї схеми і з’явився лист «Стоп корупції» до ДПС. Отримавши секретну інформацію про контракт під грифом «Для службового користування», росіяни хочуть, по-перше, отримати інформацію про порядок цін, по-друге, завести підконтрольну компанію у вкрай чутливу в умовах війни сферу українського ВПК. А поки західні партнери накладають жорсткі санкції на росію як країну-агресора, в Україні досі не накладено санкції на дубайську компанію INKAS і їй подібні.

© 2020 odessa-inform

Мої відео