Odessa inform

Уряд пропонує грантові програми жінкам для досягнення більшої фінансової спроможності

Уряд пропонує грантові програми жінкам для досягнення більшої фінансової спроможності
347282 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко виступила  на 7-му Українському жіночому конгресі де заявила, що Уряд підтримує жінок в прагненні досягти  більшої фінансової спроможності та можливості реалізуватись в бізнесі, пропонуючи їм грантові програми, можливості для навчання й перенавчання, впроваджуючи заходи з подолання гендерного розриву в оплаті праці.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Під час виступу Юлія Свириденко згадала, що влітку 2022 року Уряд запустив грантові програми, які можуть допомогти жінкам розпочати або розширити власний бізнес. Зокрема, за програмою “Власна справа” можна отримати мікрогрант до 250 тис. грн, а для розвитку бізнесу в переробній галузі можна взяти грант до 8 млн грн. Крім цього, ветеранки, або дружини українських військовослужбовців можуть отримати до 1 млн грн за програмою ветеранських грантів. 

“На сьогодні майже 11 тисяч українців стали переможцями програми “Власна справа”, 54% з них - жінки. Ця грантова програма є дуже затребуваною.  Попри те, що в країні триває війна, українці готові відкривати та розвивати бізнес, працювати і брати відповідальність. Тому на наступний рік ми передбачили вдвічі більше фінансування на цю програму та плануємо видати близько 14 тисяч грантів на 3,5 млрд грн”, — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки.

Також Уряд реалізовує програми, які сприяють навчанню та перенавчанню українців. Адже однією з гострих проблем, яка стала ще більш відчутною під час війни, є структурне безробіття. Тобто коли фах людей, що є на ринку праці, не відповідає потребам роботодавців, які шукають співробітників. Одна з ініціатив, яка покликана розв’язати цю проблему, – це ваучери на навчання від Державної служби зайнятості. 

“Ваучер на навчання - це майже 27 тисяч грн, які можна витратити на саморозвиток та здобуття конкурентного фаху, більш затребуваного на ринку праці. Доступні 124 професії та спеціальності. На сьогодні вже понад 17 тисяч українців отримали такі ваучери. Найчастіше ними користуються саме жінки – 71%. Найпопулярніші спеціальності серед жінок – це психологія, охорона здоров’я, освіта та соціальна робота. Водночас ми спостерігаємо тенденцію, коли жінки обирають і навчання на водійок, охоронниць, трактористок, токарів, електрогазозварювальників, і навіть була жінка, яка навчалася на машиністку електропотяга”, — розповіла під час виступу Юлія Свириденко.

Вона додала, що Міністерство залучає партнерів для надання підтримки українцям в навчанні та перекваліфікації. Зокрема, Projector Foundation за підтримки Мінекономіки запустив проєкт із безоплатного навчання жінок - впродовж року 1000 українок зможуть здобути безоплатну освіту у сфері креативних та IT-індустрій. Учасницями цього проєкту можуть стати внутрішньо переміщені жінки, а також жінки, які виїхали з України та отримали статус тимчасового захисту в іншій країні.

“Лише за перші два дні партнери отримали у п’ять разів більше заявок, ніж передбачала програма, тобто запит з боку жінок на саморозвиток, лідерство — неймовірний. Особливо у час війни, коли вони все частіше беруть на себе відповідальність і стають ініціаторками як бізнесових, так і управлінських ініціатив у своїх громадах”, — підкреслила очільниця Мінекономіки.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про обговорення між Україною, Кореєю й іншими державами про пріоритетні напрями співробітництва.

© 2020 odessa-inform

Мої відео