Odessa inform

Парламент запровадив правила виготовлення продуктів з ГМО

Парламент запровадив правила виготовлення продуктів з ГМО
373359 ПЕРЕГЛЯДІВ

Парламент врегулював генно-інженерну діяльність, зокрема виготовлення та обіг продуктів з ГМО. Відповідні зміни запроваджує проєкт Закону «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№5839), який ухвалили на засіданні 23 серпня 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Новий Закон врегульовує галузь виробництва генетично модифікованих продуктів та приводить профільне законодавство у відповідність до норм Європейського Союзу. Це – одна із умов Угоди про асоціацію України та ЄС. 

Окрім цього  ухвалений парламентом  документ запроваджує державне регулювання виробництва генетично модифікованої продукції, що є умовою продовольчої безпеки країни. А ще – полегшує ведення бізнесу у цій галузі.  

 Що конкретно передбачає цей Закон? 

1. усуває дублюючі функції різних органів контролю у галузі поводження з ГМО; 

2. встановлює чіткі та прозорі процедури державної реєстрації ГМО та отримання дозвільних документів у галузі генетично-інженерної діяльності; 

3. удосконалює систему оцінювання ризиків для здоров'я людини та навколишнього середовища від виробництва та використання ГМО; 

4. удосконалює вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила її відстеження; 

5. посилює державний контроль щодо поводження з ГМО, а також визначає відповідальність за порушення законодавства у цій галузі.

Також ухвалення цього Закону передбачає зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.  

 Ухвалення таких змін підтримали на засіданні Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції 9 лютого 2023 року, повідомляє Міністерство економіки.

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створена рішенням Уряду 13 січня 2023 року. До робочої групи, співголовою якої є Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби. До роботи МРГ залучені експерти Офісу ефективного регулювання, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії, EasyBusiness, Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України", USAID/UKAid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS». 

 Додається, що за час роботи МРГ загалом переглянула понад 1000 інструментів.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось про урядову фінансову підтримку бізнесу, навчання та доступне житло для ветеранів.

Уряд працює над тим, щоб українські захисники і захисниці могли відновити втрачений бізнес чи розпочати власну справу з нуля, опанувати нові професії та отримати власне житло. В Україні існує багато урядових та громадських ініціатив, спрямованих на допомогу ветеранам повернутися до гідного життя після фронту, зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко під час виступу на VI Міжнародному ветеранському форумі «Україна. Захисники. Майбутнє» 22 серпня.

Наголошується, що Мінекономіки спільно із партнерами додатково навчає ветеранів як якісно заповнювати заявки на фінансування, створювати бізнес-плани та ефективно використовувати отримані кошти. Завдяки цим ініціативам, загалом вже понад 400 ветеранських бізнесів отримали фінансову підтримку та гранти на 100 млн грн.

© 2020 odessa-inform

Мої відео