Odessa inform

Наєв показав підготовку ЗСУ до висадки річкового десанту

Наєв показав підготовку ЗСУ до висадки річкового десанту
350205 ПЕРЕГЛЯДІВ
Вперше на Київщині військово-річковий дивізіон і підрозділи Сил територіальної оборони, що входять до складу військ Північної операційної зони, відпрацювали навчання зі знищення диверсійно-розвідувальних груп противника.
– Україна має значну розгалужену річкову мережу, яка, крім використання у господарських потребах, є природною перешкодою для просування військ. А враховуючи таку диспозицію на цих водоймах можна вдало проводити реальні ефективні десантні операції, – повідомив командувач Об’єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.
За його словами, війна з росією примусила Україну переглянути й оновити організацію спротиву діям окупаційних військ. Зокрема, у тих місцевостях країни, де існує розгалужена мережа річок. І, проаналізувавши стан речей, у Збройних Силах України дійшли висновку щодо необхідності створення річкових військових флотилій.
– На необхідність створення військового річкового флоту на Дніпрі у березні минулого року вказували недружні дії з боку білорусі, яка неофіційно підтримує агресію російської федерації проти України. До того ж варто взяти до уваги, що армія білорусі має у своєму розпорядженні 19 суден військово-річкового дивізіону в Пінську та базу в Лоєві, тобто на самому кордоні з нами, – зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.
Як повідомив командувач, з того часу підрозділ набув особового та корабельного складу. Він має на озброєнні катери, що можуть перевозити та евакуйовувати особовий склад, виконувати функції конвоювання, охорони, патрулювання, ведення розвідки. Наприкінці минулого року до складу підрозділу увійшли патрульні катери, надані США.
– Висадка річкового десанту та захоплення визначеного плацдарму – це маленька частина першочергових завдань, до яких завжди готові воїни, що боронять Північний напрямок. Я задоволений підготовкою наших підрозділів, – підкреслив генерал-лейтенант Сергій Наєв.
За легендою навчань на пункт управляння угрупування військ надходить повідомлення про напад на блок-пост, на якому відбувається сутичка із застосуванням зброї, є поранені. Невідомі викрадають зброю та зникають у невідомому напрямку.
Негайно задіяна група швидкого реагування прибуває на місце події, де виявляє покинуті автомобілі. Приймається рішення про запуск БПЛА для проведення аеророзвідки та пошуку ДРГ. За певний проміжок часу ДРГ виявляють у засідці на узбережжі річки. Інформація передається на пункт управління, де приймається рішення про застосування артилерії та річкового десантну.
Далі за класичною схемою: на місце прибувають катери охорони, що висаджують передові загони з метою дорозвідки місцевості та прикриття висадки основної групи річкового десанту. Передовий дозор виявляє спостережні пости противника та вогневими засобами його знищує. Після чого дає дозвіл на десантування.
Десант вивантажується на берег та вступає в бій вздовж берегової лінії. Одночасно катери охорони вступають в бій з плавзасобами противника та знищують його. Вогневі групи оточують ДРГ противника та проводять зачистку місцевості. Група захоплення проводять затримання. Після проведення операції відбувається евакуація поранених та конвой полонених.
– Як відомо, десантна операція, незалежно від масштабу – одна з найскладніших тактичних операцій, адже вимагає не лише надзвичайно інтенсивної підтримки, а й відпрацьованих до автоматизму дій особового складу. Під час тренувань ми намагаємось максимально наблизити умови до бойових, щоб бійці зрозуміли, що від їхнього вміння діяти в команді – залежить результат операції, – наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

© 2020 odessa-inform

Мої відео