Odessa inform

Конфіскація активів Януковича у Швейцарії — хороший знак, але що поганого?

Конфіскація активів Януковича у Швейцарії — хороший знак, але що поганого?
405254 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 лютого 2023 року Швейцарський адміністративний суд конфіскував 5 млрд грн активів президента-втікача.

Про це йдеться на офіційному сайті швейцарського уряду. Але що поганого? Разом з цією новиною уряд опублікував рішення, що не конфісковуватиме $8 млрд активів оточення президента росії володимира путіна.

Конфісковані активи пов‘язаних з оточенням Януковича

Федеральна рада доручила Федеральному департаменту фінансів провести судовий процес щодо конфіскації активів осіб, пов‘язаних з президентом-втікачем Віктором Януковичем.

Раніше, у 2022 році, подібне рішення Федеральна рада ухвалила щодо активів колишнього депутата Партії регіонів Юрія Іванющенка. Сума дорівнювала близько 100 млн швейцарських франків.

Тепер уряд візьметься за 30 млн, а загалом сума дорівнюватиме 130 млн швейцарських франків [5 млн грн]. Після конфіскації це рішення повинен підтримати суд, тільки тоді кошти передадуть Україні.

Ці заходи ніяк не пов‘язані із санкціями, які ввели проти росії після повномасштабного вторгнення. Власне, після того, як Віктор Янукович пішов зі своєї посади та втік з країни, Федеральна рада заморозила швейцарські активи Януковича та осіб, пов‘язаних з ним. Коли України відкрила кримінальне провадження проти нього, вона звернулась до Швейцарії з проханням про правову допомогу.

Що є основою конфіскації?

Завдяки закону про незаконні іноземні активи [Foreign illicit Assets Act], можна заморожувати, конфісковувати, можлива навіть реституція [повернути до країни походження] активів політично значущих осіб, та їхнього кола.

Закон передбачає за собою окремий випадок міждержавної правової допомоги в кримінальному провадженні.

Що за окремий випадок?

Коли держава не в змозі конфіскувати кошти самостійно.

Згідно з законом відповідні активи мають бути замороженими за рішенням Федеральної ради [максимальний строк замороження — 10 років]. А торкається це осіб, які працюють або працювали на високих посадах, а також їх близького кола оточення.

Щодо двох ранішніх умов [активи належать політично значущій особі або їх оточенню] важливо додати ще одну: аби відбулась конфіскація, суду потрібно встановити, що кошти були отримані незаконним шляхом.

Але не вдалось конфіскувати заморожені активи російських олігархів

Якщо у першому випадку це ніяк не пов‘язане із санкціями, які ввели проти росії після повномасштабного вторгнення, то у цьому випадку все навпаки.

Після 24 лютого 2022 року у Швейцарії заморозили $8 млрд, які належали російським олігархам. Згідно з нещодавньою інформацією, швейцарська міжнародна фінансова група Credit Suisse (CS) заморозила близько 17,6 млрд швейцарських франків, що більше ніж вдвічі аніж заблокованих активів у Швейцарії.

Так, власники цих активів не можуть розпоряджатись ними, оскільки вони заморожені, проте є можливість відновити контроль та право розпоряджатись ними.

Світ підтримує ініціативу конфіскації приватних російських активів, але це не відповідає Швейцарському законодавству. А безповоротне вилучення активів можливе лише при конфіскації.

Який висновок?

Найближчим часом Україна не зможе отримати кошти із заморожених активів російських олігархів, оскільки це суперечить принципу непорушності прав власності. Таким чином статус «заморожені» залишатиметься як важіль політичного тиску.

Чи слід очікувати окрім 130 млн франків ще 8 млрд доларів? Час покаже, але не слід виключати, що позиція Швейцарії може змінитись. Оскільки недавні новини про те, що Швейцарія приймає рішення, чи постачати зброю до України, свідчить про те, що нейтральний статус змінюється на підтримку для України.

Теги: Віктор Янукович, Янукович,Швейцарія,Конфіскація активів, війна в Україні, Російська агресія , Росія

© 2020 odessa-inform

Мої відео