Odessa inform

Як отримати компенсацію на оплату комунальних послуг за безоплатний прихисток внутрішньо переміщених осіб

Як отримати компенсацію на оплату комунальних послуг за безоплатний прихисток внутрішньо переміщених осіб
308692 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вторгнення російських військ на територію нашої країни спричинило появу великої кількості осіб, які були вимушені покинути свої домівки та переміститися до безпечних регіонів. Громадяни України, які виявили бажання надати безоплатно прихисток внутрішньо переміщеним особам (ВПО) можуть отримати від держави компенсацію витрат за тимчасове розміщення таких осіб, які перемістилися у період воєнного стану. Більш детально про те, хто має право на компенсацію витрат та куди необхідно звертатись, перелік необхідних документів та особливості її надання розповідає юристка Галицького бюро правової допомоги Ольга Гелемей.

Кому надається компенсація?

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували в цих приміщеннях ВПО, крім членів своєї сім’ї, для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням ВПО (Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333).

Куди необхідно звернутись?

Особи, які розмістили ВПО, зобов’язані не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення таких осіб подати заяву в довільній формі до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві державної адміністрації, відповідної військової адміністрації (далі – уповноважений орган) за місцем розташування житлового приміщення, у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) кожної з розміщених осіб.

Водночас, ссоби, які розмістили ВПО, також зобов’язані в день припинення розміщення таких осіб або зміни їх кількості подати в довільній формі заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати ВПО у цьому житловому приміщенні.

Для отримання компенсації особа, яка розмістила ВПО, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до уповноваженого органу за місцем розташування жилого приміщення відповідну заяву.

Заява подається в паперовій формі або в електронній формі (на електронну адресу уповноваженого органу). Така заява розглядається протягом п’яти робочих днів з дня її отримання. Перебіг пʼяти робочих днів розпочинається з дня, що настає за днем отримання заяви.

Які потрібно подати документи?

У разі подання заяви в паперовій формі особа, яка розмістила ВПО, пред’являє:

  • документ, який посвідчує її особу;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

Якщо заява подається в електронній формі, до неї додаються електронні копії (фотокопії) вказаних документів.

Протягом строку розгляду заяви представники уповноваженого органу проводять перевірку наведених у заяві особою відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, паперових та електронних документів, що посвідчують особу (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження ВПО), а також довідки взяття на облік ВПО, документів, що підтверджують приналежність до вразливих груп населення або їх соціальний статус).

Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення факту надання у заяві недостовірної інформації.

Який розмір компенсації?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (далі ‒ людино-день), з дня розміщення таких осіб, але не раніше дати взяття на облік ВПО відповідним органом або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості ВПО, які проживали у житловому приміщенні, наданому для розміщення таких осіб, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Наприклад:

1 особа проживає протягом 30 днів ‒ 1*30*14.77 = 443,10 грн.

Якщо проживає сім’я з 3 осіб ‒ 3*30*14.77 = 1329,30 грн.

Яким чином здійснюються виплати компенсації

Компенсація виплачується у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги особа, яка розмістила ВПО, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.

© 2020 odessa-inform

Мої відео