Odessa inform

Європейський союз наголосив на твердій підтримці України з приводу російської агресії в будь-якому випадку

Європейський союз наголосив на твердій підтримці України з приводу російської агресії в будь-якому випадку
309366 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зараз існують ризики виникнення масштабної російської агресії проти України. Секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній пресконференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом у Ризі наголосив, що уже вдруге Росія проводить незвичайно велику концентрацію бойових сил на кордоні  України. Він також додав, що наразі там можна спостерігати важке озброєння, артилерію, озброєнні підрозділи, спеціальні дрони та десятки тисяч військових. Така концентрація російських військ не була спричинена якоюсь певної ситуацію, і через це дуже складно раціонально пояснити її політичні причини. Представник Державного Департаменту Ентоні Блінкен на спільній прес-конференції у Вашингтоні із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою заявив, що Росія може зробити серйозну помилку, намагаючись повторити те, що вона почала ще з 2014 року. Йдеться про перехід держави-агресора на суверенну українську територію та неправдиву заяву про те, що ці дії було спровоковано.

Такий можливий розвиток подій не залишив байдужим міжнародне об’єднання Євросоюзу, яке вважається важливим економічним партнером для України. Він визвався в будь-якому разі підтримати Україну та запобігти непередбачуваним обставинам негативно вплинути на її подальший розвиток. Про це в інтерв’ю італійському виданню La Reppublica розповів верховний представник ЄС по міжнародним справам та політиці безпеки Жозеп Боррель, коментуючи можливу російську агресію.

Що конкретно сказав Жозеп у своєму інтерв’ю стосовно української підтримки? Він наголосив, що Євросоюз занепокоєний ситуацією. Україна, за словами іспанського політика, беззаперечно є партнером та союзником організації, Євросоюз робитиме все необхідне, аби не довести російську агресію до точки неповернення. Зараз йде праця над тим, аби запобігти масштабній кризі.

Що ж конкретно робитиме організація? Боррель заявив про важливість демонстрації Москві панорами можливих наслідків її агресії. «Все має бути зроблено для того, щоб усім стало зрозуміло: будь-яка агресія проти України матиме жорстку відповідь з нашого боку,» - заявив політик в інтерв’ю.

 Поки що, використовуючи дипломатичні навички, Євросоюз намагається висвітлити Росії, що її дії будуть серйозним порушенням міжнародних прав. Представник зовнішньополітичної служби організації Петер Стано наголосив, що незаконне вторгнення Росії в Україну буде мати катастрофічні результати для першої. ЄС вимушений буде зреагувати, і його реакція буде навіть масштабнішою, ніж у 2014 році. В своєму інтерв’ю політик також підкреслив, що Євросоюз стоятиме до останнього за Україну, її державний суверенітет та територіальну цілісність.  

У Європарламенті під час слухань у Підкомітеті з безпеки та оборони новопризначена очільниця Комітету ЄС з політики та безпеки посол Дельфіна Пронк запропонувала розглядати цю ситуацію у ширшому контексті Східного Партнерства, і того шляху, яким ЄС взаємодіє із сусідами на сході. Підтримка динамічного співробітництва, зокрема, у впровадженні реформ – важлива складова підвищення стійкості партнерів, у тому числі України, що, поряд зі складовою безпеки, є стороною тієї ж політики ЄС щодо країн регіону.

«Безумовно, військове нарощування на східному кордоні України викликає велике занепокоєння, яке ми всі поділяємо. В Україні також цю ситуацію сприймають дуже серйозно. Ми, як друзі, партнери і союзники, повинні якнайшвидше реагувати на послання один одного,» - так прокоментувала цю ситуацію Дельфіна, додаючи, що це є важливим для запобігання розвитку російської агресії.  

 

 

 

© 2020 odessa-inform

Мої відео