Odessa inform

31 млн євро від ЄС для України

31 млн євро від ЄС для України
301191 ПЕРЕГЛЯДІВ

Європейський Союз забезпечить Україні фінансову підтримку в розмірі 31 млн євро для укріплення обороноздатності. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відповідні повідомлення також розмістила й рада ЄС.

Фінансове забезпечення виконає Європейський фонд забезпечення миру, до якого Україна нещодавно офіційно приєдналася. Взагалі фонд було створено ще в березні 2021 року. Він став чимось на кшталт нового фінансового інструменту, який покриватиме всі зовнішні дії, що мають воєнні або ж оборонні аспекти.  Пріоритетною метою фонду стало забезпечення можливості ЄС запобігати конфліктам, зберігати мир і посилювати міжнародну стабільність та безпеку. Створення фонду дозволяє ЄС краще допомагати партнерським країнам - або шляхом підтримки їх миротворчих операцій, або за допомогою  підвищення потужності їхніх власних збройних сил. Якщо скоротити всю вищезазначену інформацію, основної ціллю є створення миру та безпеки всіх партнерських країн.  

Дмитро Кулеба зазначив, що новий механізм Євросоюзу відкриватиме зокрема для України певні перспективи щодо залучення матеріальних ресурсів, які в подальшому буде використано для ефективного зміцнення оборонних можливостей держави. Українська дипломатія зробила свій внесок, наполегливо працюючи над досягненням цього рішення: проводилися дискусії із інституціями Євросоюзу те державами-партнерами, що дали свої плоди, і тепер через це можна спостерігати вельми позитивний результат. Співпраця розраховується довгострокова: з 2021 по 2027 Європейський фонд фінансово підтримуватиме нашу державу з приводу оборони українських військ.

На що підуть дані ресурси, і як їх використає Україна для своєї армії? В повідомленні Ради ЄС наголошується, що 31 млн євро покриватимуть медичні нужди військових, враховуючи забезпечення ефективної праці польових госпіталів, а також стосуватимуться низки напрямків, необхідних для вдалого функціонування та безпеки українських військ, таких як розмінування, мобільність, логістика та кібербезпека. Всі ці аспекти є досить важливими для підвищення можливості української військової оборони. У перспективі діапазон співпраці може розширитися: якщо потреби обороноспроможності України виростуть, поступово буде додано й  інші пріоритетні напрямки для її подальшого розвитку. Втілення у життя програми розпочнеться вже незабаром. Принаймні, це очікується.

Глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що підтримка ЄС у розмірі 31 млн євро є вкрай важливою. Він зазначив такі вагомі наслідки цієї допомоги, як підвищення стійкості країни та укріплення її оборонного потенціалу. Вона є також вкрай актуальною на фоні подій, що розгортаються на кордонах нашої держави, адже ще з жовтня концентрація російських військ на території України помітно збільшилася, що викликало занепокоєння як місцевої влади, так і організації Європейського союзу. Підвищення ефективності обороноспроможності є дуже вагомим чинником для уникнення негативних результатів у випадку російської агресії.

Дмитро Кулеба у своєму пості в Твіттері висловив вдячність Євросоюзу за такий крок та наголосив на його цінності в очах української влади. Він також зазначив, що таке рішення вкотре зазначило стратегічний та партнерський характер відносин України та ЄС.

Крім України, допомогу передбачили також для Грузії у розмірі 12,75 млн євро, Молдови у розмірі 7 млн ​​євро та Малі. Раніше анонсували виділення коштів на підтримку Боснії та Герцеговини, Африканського Союзу та Мозамбіку.

 

© 2020 odessa-inform

Мої відео