Odessa inform

У Рівному критична ситуація з кисневими концентраторами

У Рівному критична ситуація з кисневими концентраторами
366083 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новий пік захворюваності на COVID-19 йде Україною швидкими темпами. І попри те, що рівень вакцинацій суттєво зріс у порівнянні з літом, відчуваються проблеми з кисневим навантаженням. Лікарням не вистачає кисневих станцій, кількість «газу життя» інколи також занадто мала, а кисневі концентратори, що видаються додому пацієнтам, які потребують кисневої підтримки, постійно на руках.

Серед регіонів, що зазнали дефіциту кисневих концентраторів опинилось і Рівне з областю. Окрім того, що деякі лікарні вже відчувають недостачу у ліках для ковідних пацієнтів та місцях для госпіталізації, проблема є і з концентраторами, що видаються амбулаторним хворим додому. Наприклад, у Сарнеській лікарні (що є опорною для боротьби з коронавірусом) вже закінчуються засоби індивідуального захисту та ліки. І попри те, що лікарня є одним із головних пунктів лікування коронавірусних хворих, поки що договору про ковідний пакет, який і фінансує такі заклади, Національна служба здоров’я України ще не підписала. Не краща ситуація і з концентраторами.

Кисневі концентратори для використання в домашніх умовах - це специфічні апарати для виділення кисню із навколишнього середовища. Вони видаляють зайві домішки і поставляють збагачене киснем повітря. Такі концентратори є невід'ємною частиною лікування та реабілітації хворих з тяжким перебігом коронавірусної та інших хвороб, адже  під час них організм страждає від недостачі кисню. А це, а свою чергу, може непоправно нашкодити організму, особливо безпосередньо легеням, кровоносній системі та мозку. При чому важливим є і те, що такі концентратори повинні використовуватися із знанням, адже неправильні налаштування можуть перетворити лікування на шкоду і змусити пацієнта бути залежним від кисню на все життя.

Не дивлячись на те, що такі апарати не є одноразовими і при правильному догляді можуть і повинні передаватися іншим пацієнтам, у Рівному ситуація з ними лякає. У той час, коли деякі лікарні намагаються справлятися, встановлюючи станції та розводки кисню, концентраторів, що видаються додому надто мало. Всього в центрах медико-санітарної допомоги їх було лише 30, коли пацієнтів, що потребують їх – набагато більше. Хворі, що отримують довідки про потребу кисневої підтримки, направляються до сімейних лікарів, але вимушені йти ні з чим. Концентраторів в наявності немає. І хоча вже неодноразово оголошувалися закупівлі, Рівненщина стабільно має один із найнижчих показників закупок такого обладнання.

Ті, хто стикнулися з такою проблемою шукають волонтерів та звертаються у організації, де просять допомоги. Нерідкі випадки, коли лікарі просто повідомляють про відсутність концентраторів і це буквально означає "робіть далі що хочете, ми вам нічим не можемо допомогти". І хтось навіть все таки намагається вижити нормально без кисню, але далеко не у всіх це нормально виходить. Не поодинокі пацієнти, що мають дуже низьку сатурацію навіть після виписки з лікарні. І волонтери Рівного намагаються хоча б частково  допомагати у такій ситуації. На кошти благодійників купуються концентратори та видаються тим, хто цього потребує. Але і їх не вистачає. Так само, як і фінансування на їх обслуговування.

І попри таку ситуацію, чиновники намагаються заспокоювати людей. Так, концентраторів не вистачає, всі вони задіяні. Але в резерві вони ще є. Просто заявок не надходить. Тобто фактично можновладці перекидають відповідальність за ситуацію на кого завгодно. Окрім самих себе. Адже кошти виділяються. Але куди вони ідуть і чому на них закуповується занадто мало апаратів, навіть враховуючи різні їх характеристики і ціни, вони сказати не можуть.  

Чи покращиться ситуація у Рівному не може сказати ніхто. Але є надія, що вже скоро це все таки відбудеться.

© 2020 odessa-inform

Мої відео