Odessa inform

ЮНЕСКО запускає глобальний проект е-ДНК для вивчення вразливості видів до зміни клімату на морських об'єктах Всесвітньої спадщини

ЮНЕСКО запускає глобальний проект е-ДНК для вивчення вразливості видів до зміни клімату на морських об'єктах Всесвітньої спадщини
70813 ПЕРЕГЛЯДІВ

В листопаді стартує амбітний проект щодо використання новітньої екологічної ДНК, відомої як е-ДНК, для вивчення багатства біорізноманіття морських об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. У рамках проекту вчені та місцеві жителі збиратимуть генетичний матеріал з відходів, слизу або клітин риб на окремих об'єктах Світової морської спадщини з метою моніторингу риб, включаючи види, внесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (IUCN). E-ДНК передбачає збирання та аналіз зразків, взятих з навколишнього середовища (ґрунту, води, повітря), а не окремого організму.

Дворічний проект е-ДНК допоможе виміряти вразливість морського біорізноманіття до зміни клімату та вплив цих змін на розподіл та міграційні процеси морських мешканців на території об'єктів Світової морської спадщини. Запущений на початку десятиліття наука про океан на користь розвитку Організації Об'єднаних Націй (2021-2030 рр.), він допоможе зрозуміти глобальні тенденції та використовувати поточні зусилля щодо захисту морських екосистем та забезпечення майбутніх поколінь послугами, які вони надають.

«Об'єкти Світової морської спадщини відіграють найважливішу роль у захисті морських екосистем, що мають виняткову універсальну цінність, та надають громадськості можливість оцінити та зберегти морське середовище. Зміна клімату впливає на поведінку і розподіл підводного життя, і ми повинні розуміти, що відбувається, щоб адаптувати наші зусилля щодо збереження умов, що змінюються», - коментує Ернесто Оттоне Р., заступник Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури.

Об'єкти Світової морської спадщини ЮНЕСКО визнані за їх унікальну біорізноманіття, видатні екосистеми або за те, що вони відображають основні етапи історії Землі. З моменту включення першого морського об'єкта, Великого Бар'єрного рифу (Австралія), до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1981 році, список виріс до глобальної мережі з 50 морських об'єктів, які є маяками надії на оздоровлення океану.

Використання е-ДНК у моніторингу океану та зборі даних все ще перебуває у зародковому стані, і стандартні протоколи для відбору проб та управління даними будуть упорядковані в рамках новаторського проекту ЮНЕСКО з е-ДНК. У рамках проекту вперше буде застосовано послідовну методологію одночасно на кількох морських територіях, що охороняються, що ознаменує собою народження глобальних стандартів у практиці відбору проб і моніторингу та управління даними, а також зробить ці дані доступними для громадськості.

У рамках проекту місцеві жителі за підтримки експертів братимуть участь у відборі проб води, їх фільтрації та фіксації е-ДНК, яка потім буде дослідження у спеціалізованих лабораторіях.

Всі дані будуть оброблені та опубліковані в Інформаційній системі біорізноманіття океану (OBIS) - найбільшій у світі системі даних з відкритим доступом про розподіл та різноманітність морських видів, яка колективно підтримується  всесвітньою мережею з тисяч вчених, менеджерів даних та користувачів. Проект спрямований на поглиблення нашого розуміння життя в океані та допомагає встановити показники, на основі яких розробляється політика збереження та управління.

 

Проект здійснюється Міжурядовою океанографічною комісією ЮНЕСКО та Центром всесвітньої спадщини. 

© 2020 odessa-inform

Мої відео