Odessa inform

Польща має щодня сплачувати штрафи у розмірі 1 мільйона євро у зв'язку зі спірними реформами судової системи

Польща має щодня сплачувати штрафи у розмірі 1 мільйона євро у зв'язку зі спірними реформами судової системи
222432 ПЕРЕГЛЯДІВ

Польща має щодня сплачувати штрафи у розмірі 1 мільйона євро у зв'язку зі спірними реформами судової системи, ухвалив Суд Європейського Союзу.

Каральні заходи діятимуть доти, доки Варшава не погодиться виконати постанову Європейського суду, винесену в липні, яка наказує негайно призупинити діяльність дисциплінарної палати суддів Верховного суду та скасувати вже ухвалені нею рішення про зняття судового імунітету. Палата може карати  суддів відповідно до змісту їх ухвал.

Судовий позов проти Польщі було подано Європейською комісією, яка вважає, що спірна палата є загрозою судовій незалежності країни, роблячи суддів підвладними політичному контролю. Польський уряд, однак, наполягає, що це є необхідним інструментом для ліквідації залишків комуністичного режиму.

Після того, як неодноразові заклики до Польщі виконати липневу постанову були проігноровані, Брюссель попросив Люксембург накласти щоденні штрафи - останній і найрадикальніший крок процедури порушення.

Санкції буде віднято із коштів ЄС, які Польща періодично отримує. Ця країна є найбільшим отримувачем коштів ЄС, отримавши у 2020 році понад 18 мільярдів євро.

У рішенні, ухваленому в середу, Європейським судом зазначає, що Польща не внесла необхідні зміни до свого правового порядку, щоб позбавити дисциплінарну палату її повноважень, тобто вона продовжує функціонувати.

Демонтаж необхідний, "щоб уникнути серйозної та непоправної шкоди правовому порядку Європейського союзу і, отже, правам, які люди отримують від законодавства ЄС, та цінностям, на яких заснований цей союз, зокрема, верховенству закону", - написав віце-президент Європейського суду.

Санкції вводяться в дуже напружений момент у відносинах між Варшавою та Брюсселем.

Раніше цього місяця Конституційний суд Польщі виніс вердикт, який спростовує верховенство законодавства ЄС усередині країни – юридичний принцип, встановлений у 1964 році, задовго до вступу країни до блоку.

У своєму рішенні, ухваленому більшістю голосів, суд відкрито відкинув дві ключові статті договорів ЄС: Статтю 1, яка встановлює передачу повноважень від держав-членів інститутам, та Статтю 19, яка започатковує Суд ЄС. Судді заявили, що ці положення є несумісними з конституцією Польщі, що є безпрецедентним висновком в історії блоку.

Це рішення викликало шок на всьому континенті, багато хто закликав Комісію вжити рішучих заходів та підтвердити верховенство законодавства ЄС. Виконавча влада пообіцяла дати рішучу відповідь, але все ще оцінює свої подальші кроки. Щоденні штрафи можуть вплинути на курс дій Комісії.

Хоча Польща більше не визнає абсолютний авторитет Європейського суду, Брюссель стежитиме за дотриманням нової ухвали, віднімаючи по 1 мільйону євро на день із коштів, що виділяються Польщі в рамках багаторічного бюджету блоку.

У той же час, Європейський парламент просить Комісію активувати новий механізм висування умов, який може повністю заморозити кошти ЄС для країн, які підозрюються у порушенні законів блоку. Виконавча влада заявила, що готова запустити цей механізм, але зачекає до вирішення судової справи, яка перебуває на розгляді в Європейському суді, щоб мати повну юридичну ухвалу.

Минулого тижня, під час напруженого пленарного засідання у Страсбурзі, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що загрози фінансових штрафів - у рамках запропонованого механізму обумовленості - рівносильні "шантажу" та "примусу".

Ми говоримо "так" європейському універсалізму і "ні" європейському централізму", - сказав він. "Польща не буде залякана".

Через кілька днів, під час дводенного саміту ЄС у Брюсселі, лідери домовилися підтримувати політичний діалог для вирішення юридичної суперечки, зберігаючи на столі можливість використання інших існуючих інструментів. Гнів був відчутним серед кількох глав урядів, які закликали Польщу дотримуватися тих самих правил і правових принципів, що й інші члени Європейського Союзу.

 

Наприкінці саміту голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн наголосила, що Варшава має виконати вердикт Європейського суду, який ухвалив розпустити дисциплінарну палату та відновити на роботі всіх суддів, які були незаконно відсторонені.

© 2020 odessa-inform

Мої відео