Odessa inform

Суданські військові затримали трьох відомих продемократичних діячів

Суданські  військові затримали трьох відомих продемократичних діячів
236068 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проте міжнародний тиск посилюється, вимагаючи від військових країни відмовитися від перевороту, який вони влаштували раніше на цьому тижні.

Про нічні арешти у столиці Хартумі повідомили члени сімей та продемократичні групи.

Проте за кілька годин раніше військові дозволили колишньому прем'єр-міністру Абдаллі Хамдоку та його дружині повернутися додому, попередньо затримавши їх.

Серед активістів, взятих уночі, були Ісмаїл аль-Тадж, лідер Суданської асоціації профсоюзів; Седік аль-Садік аль-Махді, високопосадовець найбільшої політичної партії Судану; та Халід аль-Сілаїк, колишній радник прем'єр-міністра.

Дружина пана аль-Сілаїка Марва Камель сказала, що її чоловіка затримали за кілька хвилин після того, як він дав інтерв'ю катарській телекомпанії "Аль-Джазіра".

В інтерв'ю він критикував захоплення влади військовими, назвавши Хамдока та його уряд законною адміністрацією Судану. Захоплення влади військовими загрожує зупинити перехід Судану до демократії, який розпочався після повалення у 2019 році багаторічного правителя Омара аль-Башира та його уряду ісламізму в результаті народного повстання.

Новим силовиком став генерал Абдель-Фаттах Бурхан, який пообіцяв провести вибори, як і планувалося, у липні 2023 року, а поки що призначити уряд технократів.

Але політки сумніваються, що військові всерйоз мають намір зрештою поступитися контролем цивільному уряду.

Переворот відбувся всього за кілька тижнів до того, як генерал Бурхан мав передати керівництво найвищим правлячим органом, Суверенною радою, цивільній особі.

Рада складається з цивільних та військових.

Цього тижня десятки тисяч суданців вийшли на вулиці, вимагаючи повернення уряду Хамдока.

За останні два дні сили безпеки вбили щонайменше чотирьох людей та поранили понад 140.

 

У понеділок генерал Бурхан розпустив Суверенну раду та перехідний уряд і оголосив надзвичайний стан. Він стверджував, що військові були змушені втрутитися, щоб запобігти переходу країни до громадянської війни.

© 2020 odessa-inform

Мої відео