Odessa inform

Стягнення добових на відрядження учаснику бойових дій: успішний кейс юристки системи БПД Миколаївщини

Стягнення добових на відрядження учаснику бойових дій: успішний кейс юристки системи БПД Миколаївщини
296342 ПЕРЕГЛЯДІВ

Учаснику бойових дій не відшкодували добові за час відрядження для участі в антитерористичній операції – відстояти права військового допомогла юристка Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Надія Матвєєва.

При зверненні до місцевого центру клієнт розповів, що він проходив військову службу з 2012 по 2020 роки, у квітні 2017 наказом керівництва був направлений у відрядження з метою виконання завдань за призначенням в зоні проведення АТО. Враховуючи секретність виконуваних ним завдань в віддалених від дислокації командного пункту, найближча військова частина не мала можливості забезпечувати його харчуванням відповідно до встановлених норм, тому він харчувався самостійно, періодично приїздив до найближчих населених пунктів для забезпечення себе продуктами на період декількох днів. По завершенню відрядження військовий надав заповнений авансовий звіт, посвідчення про відрядження з відмітками про прибуття та вибуття з відрядження, а також довідку про незабезпеченість харчуванням з військової частини. Однак добові витрати не були відшкодовані ані у 2017 році, ані під час звільнення у 2020 році. Загалом строк відрядження склав 125 днів, а отже заборгованість склала більш ніж 7 тисяч гривень.

Вивчивши матеріали справи та враховуючи, що позасудові методи впливу на роботодавця не призвели до результату і кошти клієнту не виплатили, було вирішено звертатися до суду. Юристка підготувала відповідну позовну заяву та представляла інтереси клієнта в суді. Зауважимо, що надаючи відзив на позов, роботодавець просив відмовити у задоволені, мотивуючи це тим, що надана довідка військової частини не може свідчити про те, що позивач не забезпечувався харчуванням безпосередньо в оперативно-тактичному угрупованні, на базі якої перебував у відрядженні, або у будь-якій іншій військовій частині у його складі. Разом з цим доказів на підтвердження забезпечення харчуванням позивача надано не було.

За результатом розгляду справи Миколаївський окружний адміністративний суд своїм рішенням визнав противоправною відмову у виплаті добових витрат на відрядження та зобов’язав роботодавця нарахувати і виплатити відповідні кошти.

 

Справа №400/995/21

 

Нагадуємо, що отримати необхідну інформацію з актуальних правових питань, в тому числі із трудового права, можна скориставшись довідково-інформаційною платформою «WikiLegalAid». Зокрема, за цим посиланням https://bit.ly/3vYLCNj розкрито питання щодо особливостей відшкодування військовослужбовцям витрат на службові відрядження.

© 2020 odessa-inform

Мої відео