Odessa inform

Технології штучного інтелекту не зможуть замінити людину

Технології штучного інтелекту не зможуть замінити людину
333492 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 18 лютого Україна отримала доступ до ChatGPT [чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений лабораторією OpenAI]. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Стрімкий розвиток ШІ сколихнув суспільство. Люди стали побоюватись, що технології зможуть замінити людей, в першу чергу журналістів та художників. Деякі люди використовують штучний інтелект як інструмент для виконання роботи, а хтось цілком замінює працівників. Але чи вдається технологіям якщо не перевершувати людину, то хоча б справлятись зі своїми завданнями добре?

Наприклад, мер австралійського міста Хепберн Шайр Браян Гуд збирається подати позов до суду проти компанії з розробки штучного інтелекту OpenAI через те, що чат-бот ChatGPT видає неправдиву інформацію про нього, мовляв, Гуд був увʼязнений за хабарництво. Для виправлення цієї помилки юристи з Австралії дали термін до 18 квітня, інакше справа піде до суду.

Під сумніви ставлять якість роботи штучного інтелекту такі популярні особистості як: генеральний директор SpaceX, Tesla та Twitter Ілон Маск та один із засновників Apple Стів Возняк. Вони разом з експертами зі штучного інтелекту написали лист, який опублікований в Інституті майбутнього життя (Future of Life Institute).

У ньому йдеться, що роботу штучного інтелекту слід призупинити як мінімум на пів року та дочекатись загальних протоколів безпеки. Автори письма вважають, що навіть творці «потужних цифрових розумів» повністю не контролюють свої технології.

«Нам слід запитати себе: чи маємо ми дозволити машинам наповнити наші інформаційні канали пропагандою та неправдою? Чи повинні ми автоматизувати всю роботу, включаючи ту, що приносить задоволення? Чи повинні ми розвивати нелюдські уми, які в підсумку можуть перевершити нас чисельністю, перехитрувати та замінити? Чи маємо ми ризикувати втратою контролю над нашою цивілізацією?», — йдеться у заяві.

Навіть Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден після зустрічі зі своїми радниками з питань науки і технологій заявив, що слід з'ясувати, на скільки безпечний штучний інтелект у нинішніх умовах. За його словами, творці подібних продуктів повинні переконати чи безпечні їхні технології, перш ніж просувати їх у світ. Проте про заборону чат-бота ChatGPT мова не йде. Це лише окремий випадок, який стався в Італії. Причина — підозра в порушення правил збору й обробки даних.

Натомість співзасновник Microsoft Білл Гейтс став на сторону захисту штучного інтелекту. Він вважає, що заборона розробок ШІ не вирішить проблеми.

"Я не думаю, що прохання до однієї конкретної групи зробити паузу вирішує проблеми. Очевидно, що ці речі мають величезні переваги... Що нам потрібно зробити, це визначити неоднозначні сфери", — сказав він.

Він додає, що зупинити розробку по всьому світу неможливо та не розуміє мети цієї зупинки.

Повернемось до того, що в Україні теж є можливість використовувати чат-бот ChatGPT. Цим скористалась співробітниця Нового Каналу для написання "маловідомих фактів про Олеся Гончаря". Але у тексті виявилась величезна кількість невідповідностей, на що першим звернув увагу Олексій Якименко. На своїй сторінці в Instagram він детальніше розписав, що не так з фактами про Олеся Гончара.

Наприклад:

  1. Гончар родом не з Чернігівщини. Його рідне місто — Дніпро.
  2. Він не був примусовим працівником у Німеччині, але знаходився у полоні, з якого Гончару вдалось втекти (Якименко посилається на щоденник автора).
  3. Олесь ніколи не був депутатом Української гельсінської групи (УГГ), натомість був членом "Верховного совета СССР".
  4. Олесь Гончар був академіком академії наук України, але аж ніяк не доктором мистецтвознавства та професором Київського університету.

Як заявив глава OpenAI, компанії-розробника ChatGPT, Сем Альтман, його технологія може "ліквідувати" деякі професії, а отже замінити людей. Проте найкращий висновок написала робітниця Нового Каналу у своєму вибачення за допущені помилки: "довіряй, але перевіряй особливо, якщо це штучний інтелект".

Теги: Штучний інтелект,Ілон Маск,Microsoft ,Білл Гейтс, Джо Байден, США,ChatGPT

© 2020 odessa-inform

Мої відео