Odessa inform

Всесвітній день без тютюну 2021 - Верховна Рада може допомогти українцям кинути курити, ухваливши комплексний антитютюновий законопроєкт №4358

Всесвітній день без тютюну 2021 - Верховна Рада може допомогти українцям кинути курити, ухваливши комплексний антитютюновий законопроєкт №4358
346528 ПЕРЕГЛЯДІВ

31 травня на площі Конституції біля Верховної Ради України, громадська організація «Життя» спільно з Бюро ВООЗ в Україні та партнерами провели брифінг, присвячений Всесвітньому дню без тютюну. Цьогорічний лозунг кампанії Commit To Quit, який обрала Всесвітня організація охорони здоров’я, – це заклик допомагати людям у припиненні вживання тютюну. У ВООЗ наголошують, що вищі ризики захворюваності та перебігу COVID-19 у курців стало додатковою причиною того, що мільйони курців по всьому світу виявили бажання побороти тютюнову залежність. Україна також може долучитися до світового руху та допомогти своїм громадянам звільнитися від смертельної залежності. На події були представлені художні роботи дітей з українських шкіл, створені до Всесвітнього дня без тютюну із закликом посилити захист молоді від куріння.


«Комплексні заходи з контролю над тютюном (заборона куріння у громадських і робочих місцях, заборона реклами, підвищення акцизів та інформаційні кампанії, надання допомоги курцям у відмови від куріння) створюють такі умови, за яких діти ніколи не потраплять у пастку нікотинової залежності, а курці матимуть вищі шанси кинути курити. Востаннє системні антитютюнові зміни щодо обмежень тютюнової реклами та захисту від тютюнового диму Парламент приймав ще у 2012 році. Натомість сьогодні потрібно боротися з новими викликами - засиллям реклами та пропаганди вживання електронних пристроїв для куріння. Крім того, понад 87% українців підтримують посилення антитютюнового законодавства», – зазначила Лілія Олефір, виконавча директорка громадської організації “Життя”.

Учасники події звернулися до Парламенту із закликом ухвалити комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, розроблений на основі Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиви 2014/40/ЄС. Законопроєкт передбачає норми, здатні зменшити привабливість й доступність тютюнових виробів: зокрема, заборону реклами та спонсорства електронних сигарет і ТВЕНів, збільшення до 65% медичних попереджень на упаковках сигарет, заборону продажу сигарет з ароматизаторами, обмеження використання електронних пристроїв для куріння на рівні із сигаретами у заборонених місцях.

«Відсутність медичних попереджень та агресивна реклама електронних пристроїв для куріння призвела до того, що в Україні кожна п’ята дитина віком 13-15 років є курцем електронних сигарет. Комітет здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розробив та підтримав антитютюновий законопроєкт №4358, який посилить захист дітей від залучення до куріння застосовуючи передові практики Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційної Директиви 2014/40. Закликаю усіх колег з Парламенту об’єднатися заради захисту здоров’я українців та ухвалити антитютюнові зміни користуючись нагодою Всесвітнього дня без тютюну», – зазначила народний депутат Лада Булах, співавторка антитютюнового законопроєкту №4358.

Наразі частка дорослих курців, які успішно кидають курити, невелика. Зокрема, в Україні вона складає лише 1,2%, хоча більш ніж половина тих, хто вживає тютюн, хочуть позбутися своєї залежності. Кинути курити самотужки може бути досить складно, але, знову ж таки, цілком реально.

«Курці помирають рано і ніхто не ставиться до цього серйозно, поки сам не зіткнеться з цією проблемою. У мене вже були пацієнти, що перейшли зі звичайних сигарет на так звані «електронні», але вони почали курити значно частіше та ставали ще більше залежними від нікотину. Безпечного куріння не існує: куріння будь-яких сигарет збільшує ризик раку легень у 20 разів. А ті, хто відмовилися від тютюну, збільшують свої шанси на 80-90% прожити довше, у порівнянні з тими, хто все ще продовжує курити», – зазначив нейрохірург-онколог та амбасадор антитютюнової кампанії “2022 БЕЗ ТЮТЮНУ” Антон Шкіряк.

Медіакампанії є найбільш рентабельним способом змінити соціальні норми й поведінку щодо тютюну. І саме у Всесвітній день без тютюну, громадська організація «Життя» у співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України, оголосили про старт національної інформаційної кампанії «Лікарі рекомендують: кидай курити зараз». Протягом червня в Інтернеті, на телебаченні та в громадських місцях будуть поширені інформаційні матеріали кампанії.

«Незалежні дослідження доводять, що курці мають вищий ризик ускладнень та смерті при інфікуванні COVID-19. Щоб попередити про цю небезпеку, розповісти про переваги відмови від куріння та мотивувати кинути курити, Центр громадського здоров’я МОЗ України та ГО «Життя» проводять національну інформаційну кампанію. В наші активності інтегровано матеріали кампанії ВООЗ “Commit To Quit”. Комунікаційна кампанія направлена передусім на молодь та інформує про можливість отримати безоплатну консультацію у діджитал фахівця ВООЗ або скористатися українським сайтом для допомоги у припиненні куріння», – підкреслив Олег Дудін фахівець Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Кампанія проводиться за підтримки глобальної організації охорони здоров’я «Vital Strategies». Матеріали інформаційної соціальної кампанії «Безпечного куріння не існує» доступні для вільного поширення за умови обов’язкового посилання на Центр громадського здоров’я МОЗ України та громадську організацію «Життя».За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів. Не меншої шкоди куріння завдає і економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України або близько 90 млрд грн внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням.


Для контактної інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected]
__________________________________________________________________________________________
Більше лайфхаків з відмови від куріння на сайті http://www.stopsmoking.org.ua/, а також рекомендуємо звернутися за професійною допомогою до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — це суттєво підвищить шанси на успіх. ВООЗ разом з Soul Machines, Amazon та Google розробили бота, який допомагає кинути курити. Штучний інтелект використовує міміку й емоційну реакцію, консультуючи людей, які звернулися по допомогу.

Теги: WNTD,#ВсесвітнійДеньБезТютюну2021 #WorldNoTobaccoDay2021 #Голосуй4558 #Підтримую4358

© 2020 odessa-inform

Мої відео