Odessa inform

Поговоримо про сурогатне материнство в Україні

Поговоримо про сурогатне материнство в Україні
186174 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розвиток сучасних медичних технологій дає можливість стати батьками навіть тим парам, які не можуть мати дітей з різних причин. Бувають ситуації, коли для цього доводиться вдаватися за допомогою до сурогатної матері, якщо всі інші можливості вже були неодноразово випробувані і не увінчалися успіхом. У зв'язку з цим виникає необхідність юридичного регулювання даного питання, оскільки в процесі дітонародження присутня третя сторона.
Сурмами може стати жінка від 20 до 35 років, що має як мінімум одну здорову дитину, яку народила самостійно, і повністю здорова - у всіх сенсах цього слова. Остання обставина є причиною того, що більшість кандидаток відхиляється.
Перша у світі дитина від сурогатної матері народилася у Великобританії в 1989 році. В Україні така програма з'явилася в 1995 році. Після 35 років запас яйцеклітин різко падає та зменшується кількість жіночих гормонів. 70% причин патологій вагітності становлять хромосомні порушення - при них організм відторгає плодове яйце. У 40 років жінка психологічно найкраще підготовлена до вагітності. 37% жінок, які користуються послугами сурогатної матері - старше 35 років. Шість мільйонів пар у віці від 20 до 40 років знайомі з проблемою зачаття. 12,4% - рівень жіночого безпліддя в світі. 40% сурогатних мам згодні на повторну участь у програмі.
Рекордсменкою серед сурогатних мам вважається 39-річна англійка Керол Хорлок, яка виносила і народила 9 дітлахів для бездітних пар - 6 дівчаток і 3 хлопчика. На момент участі у першій сурогатній програмі у жінки вже було двоє своїх дітей. Сурогатне материнство – питання дуже тонке, для багатьох спірне. Важливо розуміти, що цей метод в нашій країні абсолютно законний.
Програма сурогатного материнства на території України регламентується наказом МОЗ України 787 «Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні».
Сурогатне материнство – допоміжна репродуктивна технологія, при застосуванні якої в зачатті і народженні дитини беруть участь три людини:

1) генетичний батько - особа, яка надала свою репродуктивну рідина і згідне після народження дитини взяти на себе відповідальність батька; 2) генетична мати - особа, яка надала свою яйцеклітину для запліднення і згідне після народження дитини взяти на себе обов'язки матері; 3) сурогатна мати - жінка дітородного віку, що погодилася на оплатній або безоплатній основі виносити і народити дитину від генетичних батьків і не претендує на роль матері даного дитини. Такий шлях може бути рекомендований жінці в тих випадках: якщо вона не може самостійно виносити вагітність; відсутність матки; деформація порожнини або шийки матки; три і більше викиднів; важкі захворювання.
Україна є однією з країн, де сурогатне материнство повністю врегульовано чинним законодавством і дозволено для іноземців. Сурогатне материнство в Україні є легальним і безпечним. Згідно з українським законодавством, дитина належить виключно передбачуваним батькам з моменту зачаття. Юридичні переваги наступні: комерційне сурогатне материнство дозволено в Україні, рішення спеціального комітету не потрібно; рішення суду не потрібно; подальша процедура усиновлення не потрібна; свідоцтво про народження видається на ім'я ймовірних батьків відразу після народження дитини; сурогатна мати не має права вважатися законною матір'ю дитини.
Сурогатне материнство – це виношування і народження дитини, яка не пов’язана із сурогатною мамою генетично. Сурогатна мати не може одночасно бути донором яйцеклітини. Це повністю виключає генетичний зв’язок сурмами і дитини, яку вона виношує.

© 2020 odessa-inform

Мої відео