Odessa inform

Годування грудьми знижує ризик виникнення раку молочної залози — мамолог

Годування грудьми знижує ризик виникнення раку молочної залози — мамолог
146219 ПЕРЕГЛЯДІВ

І взагалі дуже добре впливає на жіноче здоров’я. Про це в програмі "Більше двох" розповіла онколог-мамолог вищої категорії Світлана Романець.

Спеціалісти одноголосно кажуть, що чим довше ви годуєте грудьми, тим більше переваг для здоров'я отримаєте.

"Гормони-естрогени сприяють росту ракових клітин в репродуктивній системі і тісно пов'язані з раковими утвореннями. А пролактин пригнічує вироблення естрогену і уповільнює ріст клітин взагалі. Годування однієї дитини протягом хоча б 3 місяців зменшує ризик захворювання на рак грудей і рак епітелій яєчників на 50 і 25% відповідно", — каже Світлана Романець.

Коли ж закінчуються переваги грудного вигодовування?

Ніколи! Навіть в похилому віці ви продовжите пожинати плоди грудного вигодовування.

"Грудне вигодовування сприяє мінералізації кісток, тому в майбутньому у жінок, що годували грудьми, знижується ймовірність остеопорозу і переломів", — пояснює консультант з грудного вигодовування Інга Родіна.

Скільки годувати грудьми?

За порадами МОЗ, ВООЗ та ЮНІСЕФ дитину треба годувати грудьми до 2 років і більше.

Але на практиці — це завжди тільки між мамою та малюком. Це серйозний і важливий крок, до якого повинні бути готові і мама, і дитина.

"Для когось півроку — це достатньо. Для когось рік, хтось годує два роки. У будь-якому разі, годування має приносити радість і задоволення і жінці, і малюку. Коли в мене питають, коли припиняти лактацію, я питаю у відповідь, чи готова мам до цього психологічно, чи готова дитина? Ці нюанси треба співставити і вирішувати питання про припинення годування. Це все дуже індивідуально".

Про психологічну готовність мами до відлучення, а ще про приступи вини, про самокритичність, про занадто високі стандарти, які мами інколи самі собі вигадають, не враховуючи обставини чи медичні протипоказання, дивіться в програмі "Більше двох".

Читайте також:

© 2020 odessa-inform

Мої відео