Odessa inform

Будівництво на місці колишнього “Експресу”: рівняння з багатьма невідомими

Будівництво на місці колишнього “Експресу”: рівняння з багатьма невідомими
230477 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колись тут влаштовували танці просто неба і “крутили” кіно. Нині ж про існування літнього кінотеатру “Експрес” на вулиці Воскресенській нічого не нагадує. На початку вересня цього року будівлю почали зносити, територію обнесли парканом. Упродовж майже двох місяців майданчик, де стояв кінотеатр, розчищали екскаваторами. У місті одразу заговорили про будівництво багатоповерхівки на цьому місці, інформація про яку з`явилася у інтернет-виданнях ще у 2017-му. Одні зраділи, що нарешті “притон” безхатченків, у який перетворилося останніми десятиліттями приміщення кінотеатру, змінить сучасний житловий комплекс. Інші, навпаки, занепокоїлись - чи не зашкодить майбутнє будівництво навколишнім будівлям. 

Журналістка телеканалу D1 два місяці з’ясовувала, що ж саме збираються побудувати на місці колишнього “Експресу”. 

Невідоме №1

Ще раніше дізнатися про це намагалися батьки учнів школи №19, адже майбутнє будівництво розташоване впритул до навчального закладу. 

“Ми боїмося, що школу закриють, що школа і так затоплюється кожну весну у підвалі, а це будівництво тільки погіршить ситуацію, - каже один з батьків, Сергій Сандульський.  

Втім,  сама ідея навести лад на даній території припала дорослим до душі. Говорять, краще б на даній ділянці облаштували бульвар, а для житлового комплексу пошукали інше місце.  

Навесні батьки учнів 19-ї школи звернулися до земельної комісії.

“Хотіли дізнатися, яку саме будівлю збираються зводити, чи не буде вона через свої параметри “заважати” школі та її комунікаціям. Усе для того, аби ми вчасно змогли відреагувати і, можливо, зупинити будівництво”, - розповів батько одного з учнів, Костянтин Свідло. 

Відповідь була несподіваною. Виявилося, жодного проєкту на будівництво поки що немає. 

Невідоме №2

Окрім близькості до школи, ймовірне будівництво розташоване поблизу поблизу пам’ятки архітектури національного значення, а саме будівлі Дніпропетровської обласної Філармонії.

Зі слів керівниці управління охорони культурної спадщини Дніпровської міськради Надії Лиштви,  земельна ділянка на Воскресенській 6Б в охоронній зоні. Будувати на ній можна, але потрібно витримати додаткові умови для проєктування.  

Зазвичай, такі проєкти попередньо потрапляють до місцевого управління охорони культурної спадщини аби отримати висновок. Надія Лиштва каже, що поки що не бачила цих документів, проте іноді вони одразу направляються до Мінкульту. Та у відповідь на наш запит там зазначили, що електронна база даних документообігу Міністерства культури України не містить відомостей щодо погодження науково-проектної, проектної документації, дозволів на проведення земляних робіт за вказаною у Вашому запиті адресою”.

Невідоме №3

Але ж роботи таки ведуться. І логічно, що у компанії-забудовника напевно повинні знати, що саме збираються будувати. Втім, її представник, призначивши зустріч, так на неї і не з’явився. Один з керівників будівництва, який назвався Олегом, телефоном запевнив, що стосовно майбутньої будівлі вже все усім розповіли. І справді, у коментарі одному з місцевих телеканалів представник забудовника запевнив, що і санітарно-технічні, й інші норми будуть дотримані, а школа жодним чином не постраждає від будівельних робіт і самої нової будівлі.

Проте що ж саме буде побудовано, на якій відстані від школи та у скільки поверхів — жодної конкретної відповіді.  А про узгодження з Мінкультом - й поготів. 

Аби хоч щось прояснити у цьому питанні, до міськради був надісланий запит стосовно земельної ділянки за адресою Воскресенська 6Б, де й розпочалися розчищувальні роботи. У відповіді було зазначено, що земля в оренді на 10 років у Підприємства з  іноземними інвестиціями “Бошер Петролєум”. Щодо проєкту на будівництво, то згідно з даними інформаційної бази містобудівного кадастру містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єктів будівництва на земельній ділянці за адресою вулиця Воскресенська, 6Б управлінням не надавались.

Тобто ні у міськради, ні у Міністерства культури молоді та спорту документів проєктування на будівництво немає.Хоча якщо на місці, де був кінотеатр “Експрес”, почнуть рити котлован під будівництво, сміливо можна просити показати дозвіл на проведення земельних робіт. 

Чи є хоч якісь дозвільні документи - намагалися з’ясувати безпосередньо у фірми-забудовника “Бошер Петролєум”. Та за адресою реєстрації фірми потрапили до ресторану. Адміністратор перенаправив на іншу вулицю - Молодогвардійську, 32 Б, але такої адреси на Молодогвардійській немає. І навіть у закладах поруч ніхто про фірму з такою назвою не чув. За телефонами Бошер Петролєум, які вказані в реєстрі, запит погодилися прийняти, вказавши… вулицю Молодогвардійську, 32.  

У підсумку наразі маємо те, що на майданчику нині проводять підготовчі роботи. Інформацію про будівництво багатоповерхівки ніхто не підтвердив. Представники компанії-забудовника пояснювати ситуацію відмовляються. І якщо проєкт на будівництво все ж існує, то до департаментів, які мають його узгодити., він не потрапляв. Тож поки не почали власне саме будівництво, все відбувається в межах чинного законодавства. Питання лише в тому: як довго будуть дотримуватися цих меж. 

© 2020 odessa-inform

Мої відео