Odessa inform

Книги очима дітей

Книги очима дітей
14105 ПЕРЕГЛЯДІВ
Ілюстратор Женя Миронюк має талант прикрашати українську дитячу книгу в перли. Дівчина на сьогодні допомагає багатьом українським виданням дитячої літератури осучаснити дитячі та підліткові книги. Адже, якщо книга не зможе дитину зацікавити, то не матиме ні виховного, ні розвивального впливу. Діти, які відчувають інтерес до читання, розвиваються швидше за своїх однолітків, у них більш живий розум, краще розвинена пам'ять та інтелект.
"На мій погляд, щоб діти трохи менше зверталися до Інтернету, а книги постали на перший план, потрібно прислухатися до бажань та потреб дітей", – пояснює Женя.
Які дитячі книги вам пощастило проілюструвати?
Я співпрацювала з «Видавництвом старого Лева», де проілюструвала книги «Синя, Біла та інші», «Скоромовки», «Сімейка», «Білі мухи», «Майка та Смугастик», «Лесик Чапа». Також працювала у видавництві «Основа», де зробила серію обкладинок до книжок «Мені рік», «Мені 2 роки», «Мені 3 роки», «Мені 4 роки», «Мені 5 років». Деякий час ілюструвала дитячі книги у видавництві «Ранок»: серія книжок з трафаретами «Транспорт», «Океан», «Природа»; серія книжок «Звідки з’являється дощ», «Як росте дерево», «Звідки з’являється мед», «Як готується хліб», «Звідки береться вода», «Як росте метелик». Крім того, книжки з моїми ілюстраціями можна побачити на полицях книгарень Росії, Польщі та Бразилії.

На базі чого ви вигадуєте ілюстрації?
Ілюстрації я створюю спираючись на свою уяву та надихаюсь всім, що обертається навколо мене. Не менш важливо прислухатися до дитячих побажань, бо люди створюючи ілюстрації до дитячих книг не цікавляться дитячими смаками. Дитина в першу чергу сприймає візуальну картинку, яка формує її світогляд та принципи.
Яка роль ілюстратора дитячих книжок? Відчуваєте ви відповідальність перед дітьми?
Відповідальність звичайно є. Адже ти – художник, ти формуєш художній смак у дитини. Також ти прищеплюєш дитячу любов до читання. Правильна підібрана книга для першого читання дуже важливий крок у вихованні дітей. А наповнення тієї книги має бути досконалим. Негативних відгуків в досвіді не було, і сподіваюсь в майбутньому будуть тільки позитивні.
На вашу думку, чим відрізняються сучасні малюнки в книгах від радянських?
В радянській ілюстрації є дуже багато хорошого. В першу чергу те, що вона була рукотворна, створювали її за допомогою різноманітних матеріалів, в ній відчувалась глибина і від того вона неповторна. Але, не вся радянська ілюстрація сприймалась дітьми. Деяка книжкова ілюстрація, яку я дивилась в дитинстві не давалась мені, коли я була зовсім маленькою. Всю чарівність і геніальність тої чи іншої ілюстрації я розпізнала вже бувши дорослою. Звичайно змінився і стиль, і подача, і теми, які розкриваються в дитячих книгах, що у свою чергу сильно впливають на її ілюстрації. Зараз ми маємо книги різного стилю і для різного віку.
Плануєте ви в майбутньому щось масштабне для дітей?
Не знаю, чи можна це назвати масштабним, але для мене це дуже важливий крок. Наразі планується до друку книжка про монстриків, яку реалізувала на стипендії «GAUDE POLONIA». Це дуже важливий досвід для мене, оскільки цього разу я працювала не тільки над ілюстраціями, а й над текстом.
Якщо не секрет, то про що вона?
Ця книжка для найменших читачів про дитячі страхи. Вона допоможе позбутися страху перед темрявою, монстрами та потоваришувати з ними.
Які дитячі видання вас надихають створювати такі шедеври для дітей?
Список може бути довгий-предовгий, тому ось топ 5 для мене: Аграфки «Війна, що змінила рондо», Кузько Кузякіна «Кожен може стати принцесою», Оксана Була Зубра шукає гніздо», Анастасія Стефарук «Під скляним ковпаком проілюстрована», Поліна Дорошенко «Лісова пісня».
Чи належної уваги люди приділяють дитячій літературі?
Звичайно, особливо, коли в сім’ї є дитина. Батьки перед тим як купувати будь-яку книгу повинні прочитати її самі, а потім вже можна віддавати її в руки дитині. Особливо у День Народження автора «Снігової Королеви», «Русалочки» і «Дюймовочки» людство звертає свою увагу на літературу, книжкове мистецтво і книжкову культуру для дітей. У цей день ми проводимо виставки та акції, щоб звернути увагу на те, як дитяча книга формує особистість дитини, її моральні цінності.
Теги: #дитячалітература

© 2020 odessa-inform

Мої відео