Odessa inform

Учені Полтавського педуніверситету здійснюватимуть масштабний проєкт із соціальної історії

Учені Полтавського педуніверситету здійснюватимуть масштабний  проєкт із соціальної історії
193760 ПЕРЕГЛЯДІВ

Улітку 2020 р. вперше відбулися конкурси Національного фонду досліджень України на фінансування наукових розробок вітчизняних учених. Цьогоріч було оголошено два конкурси: «Наука для безпеки людини та суспільства» й «Підтримка досліджень провідних та молодих учених» із загальним обсягом фінансування 250 млн грн. Переможцями останнього стали 140 наукових колективів, котрі представляють різні заклади у структурі НАН України та МОН України.



Один із проєктів-переможців буде виконуватися на базі Центру історико-антропологічних досліджень Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, про що вже укладено відповідний договір із Національним фондом досліджень України. Це проєкт «Якість життя та демографічні характеристики населення Наддніпрянської України другої половини XVIII – початку XIX ст.» під керівництвом професора кафедри історії України Ігоря Сердюка. Його виконавцями є молоді вчені ПНПУ імені В. Г. Короленка та дослідники з Інституту історії України НАН України, Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Київської школи економіки.
Основна ідея проєкту була напрацьована під час низки наукових конференцій і круглих столів, присвячених соціальній історії ранньомодерної України, історико-демографічним дослідженням та історії родини, що відбувалися в ПНПУ імені В. Г. Короленка у співпраці з порталом historians.in.ua. Ідеться про апробацію на українському матеріалі низки соціологічних моделей та вивчення особливостей демографічного переходу, ефективності імперських модернізаційних ініціатив в окремо взятому регіоні України ХVІІІ – початку ХХ ст.


Для цього дослідники планують вивчити питання величини і структури родини й домогосподарств, особливості народжуваності, смертності, шлюбності, тривалості життя на Наддніпрянщині. Методологічно реалізація проєкту відбуватиметься на стику історії, демографії, соціології та економіки. У перспективі це може стати підґрунтям для перегляду сучасних концептів українського «довгого ХІХ ст.», що ґрунтуються здебільшого на політичній історії.

© 2020 odessa-inform

Мої відео