Odessa inform

Студенти та викладачі університету відвідали лекцію британського фахівця з менеджменту, бізнес-консультанта Ентоні Робінсона «Вступ до системи охорони здоров’я та системи освіти Великобританії»

Студенти та викладачі університету відвідали лекцію британського фахівця з менеджменту, бізнес-консультанта Ентоні Робінсона «Вступ до системи охорони здоров’я та системи освіти Великобританії»
372054 ПЕРЕГЛЯДІВ

7 червня 2023 р. здобувачі вищої освіти факультету комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки і факультету природничих наук та менеджменту разом із викладачами кафедри політекономії відвідали чергову відкриту лекцію британського фахівця з менеджменту, бізнес-консультанта Ентоні Робінсона (Mr. Anthony Robinson) «Вступ до системи охорони здоров’я та системи освіти Великобританії (“An Introduction to Local Government in the UK”)». Організувала відкриту лекцію кафедра політекономії, а доцентка кафедри романо-германської філології Наталія Криницька модерувала захід і здійснювала синхронний переклад.

 

Якщо під час попередньої зустрічі об’єктом обговорення була система місцевого самоврядування Великобританії, то цього разу лектор зосередився на особливостях функціонування систем охорони здоров’я та освіти Великобританії. Зокрема, слухачі дізналися про принципи роботи Національної служби здоров’я (The National Health Service – NHS), специфіку надання послуг сімейними лікарями, дантистами, службою швидкої допомоги, лікарнями тощо. Окремо Ентоні Робінсон розглянув питання фінансування системи охорони здоров’я (зазначено, що 11,9% ВВП Великобританії йде саме на цю сферу), навів приклади вартості різних медичних послуг, а також зупинився на проблемах підготовки медичних працівників.

 

Розповідь про освіту у Великобританії лектор розпочав із аналізу системи шкільної освіти. Він проаналізував структуру шкільної освіти, відмінності між державними та незалежними (приватними) школами, витрати на державну шкільну освіту, національний навчальний план (The National Curriculum), деякі особливості функціонування шкільної освіти у Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії (наприклад, в Уельсі всі школярі обов’язково вивчають валлійську мову, а в Північній Ірландії більше 90% шкіл розділені за конфесійною приналежністю учнів). Дуже пізнавальною була характеристика незалежних (приватних) шкіл на прикладі рідної школи Ентоні Робінсона, де навчалися і навчаються представники кількох поколінь його родини, – школи Святого Петра у Йорку (St Peter’s School, York). Ця школа була заснована ще у 627 р. (буде святкувати 1400-річчя у 2027 р.) і є однією з найстаріших шкіл Великобританії та усього світу в цілому.

Ще одне питання лекції було присвячено розгляду системи вищої освіти Великобританії з акцентом на проблему її фінансування, вартості навчання та проживання як для британських, так і для іноземних студентів.

 

Традиційно після завершення лекції відбулося цікаве обговорення, під час якого Ентоні Робінсон детально відповів на всі питання слухачів. Також присутні обмінялися думками з приводу порівняння британської та української систем охорони здоров’я та освіти. Активну участь в обговоренні взяли студенти освітніх програм «Економіка», «Менеджмент», «Середня освіта (Природничі науки)».

 

Викладачі та студенти університету щиро дякують містеру Ентоні Робінсону за чудові лекції та сподіваються на подальшу співпрацю.

© 2020 odessa-inform

Мої відео