Odessa inform

Володимир Зеленський повернув відповідальність за недостовірне декларування

Володимир Зеленський повернув відповідальність за недостовірне декларування
78337 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні Президент України підписав закон, у якому йдеться про повернення відповідальності за неправдиве декларування чиновниками, яке Конституційний суд скасував ще 27 жовтня. Про це повідомляє Офіс Президента.

Рішенням конституційного суду, в жовтні закон визнали недійсним, через те, що в ньому було безліч недоліків. Проте залишати це без уваги було неможливо. Тож Верховна Рада України переглянула усі статті закону, внесла в них певні корективи, підтвердила і передала до Офісу Президента.

Сьогодні Зеленський підписав його. Він вважає, що тепер в ньому знайдено компроміс для усіх. Адже в ньому можна знайти відповідні частини, які допоможуть врегулювати конституційну кризу. Наразі за неправдиве декларування особа повинна буде сплатити штраф, визначений судовою системою. Сума цього штрафу може бути до 85 тисяч гривень.

Національне агентство спрямоване наразі на запобігання корупції. Воно заявило, що законопроєкт створює «санаторні умови» для чиновників, які подали неправдиву інформацію. Адже він не передбачає ув’язнення, як раніше, а лише обмеження волі. Тобто в разі доведення провини чиновник буде знаходитися в виправному центрі.

Верховна Рада разом із Президентом сподіваються, що це допоможе чиновниками відповідальніше ставитися до того, що вони говорять. Окрім того, це спосіб запобігання витоку секретної інформації. Кожен, хто йде в політику, має розуміти, що він несе відповідальність за кожне своє слово. Так, існує ймовірність того, що почутий в контексті вираз, можуть взяти та вивернути у свою користь. Це трапляється з багатьма людьми.

Наприклад, фраза: “Для досягнення мети всі засоби гарні”, як ми з вами знаємо. Проте насправді вона означає: “Якщо мета спасіння душі, то для досягнення мети всі засоби гарні”. Але кожен має брати на себе відповідальність за свої слова та дії.

© 2020 odessa-inform

Мої відео