Odessa inform

Відновне правосуддя: коли потерпілий вибачається також

Відновне правосуддя: коли потерпілий вибачається також
64492 ПЕРЕГЛЯДІВ

Підлітковий максималізм та імпульсивність ледь не стали для хлопця вироком у кримінальному провадженні. Позбутися клейма злочинця та навчитися вирішувати конфлікти мирним шляхом допоміг пілотний проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх.

Олексій – звичайний хлопець з Миколаївщини. Росте без батька. Змалечку відчуває себе єдиним захисником родини – мами та сестри. Тож коли став свідком конфлікту сестри з її чоловіком, одразу ж вступився за рідну людину. Втім, спосіб захисту обрав не найкращий. Замість слів одразу пустив в хід кулаки. Наслідок – зламаний ніс зятя та повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 Кримінального Кодексу України. Це – умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності. Максимальне покарання – до двох років позбавлення волі.

Олексій став учасником пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

«Ця програма передбачає ряд взаємопов’язаних етапів, і одним з ключових є медіація між потерпілим та правопорушником. Медіація – це не лише про відшкодування матеріальної чи моральної шкоди. Це, в першу чергу, можливість бути почутим, поділитися своїми емоціями», – говорить директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.

Історія Олексія яскраво ілюструє цінність та важливість медіації у відновному правосудді.

«Однією з принципових умов участі неповнолітнього в проєкті з відновного правосуддя є повне визнання провини та щире каяття у скоєному, тобто неповнолітній має вибачитися перед потерпілим. Але ця історія незвичайна ще й тому, що під час медіації сам потерпілий вибачився перед хлопцем, визнавши і свою провину у провокуванні сімейного конфлікту», – розповідає медіаторка Наталя Степіна.

Ще одним важливим етапом програми є робота неповнолітнього з психологом. Для кожного підлітка розробляється індивідуальна програма ресоціалізації, яка враховує його особистісні якості. Так, Олексій за рекомендацією психолога пройшов навчальні тренінги, спрямовані на саморегуляцію емоційних станів, контроль емоцій та імпульсивності. Завдяки цим тренінгам хлопець став більш стриманим.

Участь в програмі з відновного правосуддя допомогла хлопцю почати життя з чистого аркуша. Рішенням суду він був звільнений від кримінальної відповідальності. Олексій зрозумів, що конфлікти можна вирішувати словами, а не силою. І цей урок він засвоїв дуже добре.

Довідково: Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи безоплатної правової допомоги. Миколаївщина стала однією з шести областей, де минулого року розпочали пілотування проєкту. Він довів свою ефективність, і з цього року його поширено на всю Україну.

© 2020 odessa-inform

Мої відео