Odessa inform

100 років – за 100 хвилин: безкоштовні курси лекцій істориків, мистецтво- та літературознавців

100 років – за 100 хвилин: безкоштовні курси лекцій істориків, мистецтво- та літературознавців
118539 ПЕРЕГЛЯДІВ

Платформа Wisecow відкрила доступ до низки науково-популярних лекцій, поділених на 10 відеороликів. За 100 хвилин можна дізнатися про історію світової моди, фотографії, української літератури, мистецтва та новітньої української історії.

Про історію фотографії розповідає доцентка кафедри кінотелеоператорства Київського національного університету театру, кіно та телебачення ім. Карпенка-Карого Вікторія Мироненко. Починає свою першу лекцію зі створення камери-обскура та дагеротипів. За її словами, перші зображення часто називали містичними і зберігали як сімейну реліквію, оскільки дагеротипи створювались в одиничному екземплярі.

Вікторія Мироненко показує на реальних прикладах, як в 19 столітті у фотосалонах робили дагеротипи померлих родичів, а батьки фотографувалися із померлими дітьми, щоб залишити згадку про них. Далі переходить до вдалих спроб перенесення портретів на паперові носії і створення перших фотокамер. І завершує мистецтвознавчиня свій цикл лекцій розповіддю про світлини американського фотографа Генрі Каллохана, що у другій половині ХХ століття експериментував з ліричними сюжетами, стріт-світлинами та репортажним фото, а також із кольором, фактурами та колажами.

Згадує й про те, що сучасна фотографія працює не стільки з формою, як із пошуком сенсу або вичерпного висловлювання на якусь тему… Деталі — за посиланням.

Цикл лекцій «100 років української історії за 100 хвилин» читає завідувач відділу новітньої історії НАН України Георгій Касьянов. Він критично оцінює тенденцію переписування історії в межах національного нарративу та критикує історичні схеми Михайла Грушевського.

Про 100 років світової моди розповідає фешн-оглядачка Vogue Тетяна Соловей. І починає із секретного циркуляру поліцейської префектури Парижа про заборону жінкам носити штани. Його ввели у 1800 році, а скасували лише в 2013-му. Ось чому смокінг Ів Сен-Лорана колись вважався революційним.

Історію українського мистецтва за 100 хвилин аналізує кураторка «Українського Арсеналу» Аліса Ложкіна.

Переглянути безкоштовні лекції можна на сайті wisecow.com.ua.

© 2020 odessa-inform

Мої відео