Odessa inform

Валерій Бондар: Служба судової охорони – народжений судовою реформою державний орган, який успішно розвивається й забезпечує безпечний ритм роботи судових установ країни

Валерій Бондар: Служба судової охорони – народжений судовою реформою державний орган, який успішно розвивається й забезпечує безпечний ритм роботи судових установ країни
246226 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні, 13 січня, у Києві відбулося засідання Вищої ради правосуддя.

Серед питань порядку денного члени Вищої ради правосуддя розглянули звіт Голови Служби судової охорони Валерія Бондаря про діяльність Служби судової охорони у 2021 році.

Голова Служби судової охорони детально ознайомив учасників засідання зі становленням і розвитком Служби, минулорічними досягненнями, головними завданнями на найближчу перспективу.

- Відповідно до Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року, ми вийшли на кінцевий етап формування Служби, що в умовах пандемії COVID-19 та обмеженого фінансування системи правосуддя можна вважати успіхом, - підкреслив Валерій Бондар.

Ознайомлюючи членів ВРП з організаційно-штатною структурою Служби, Валерій Бондар зазначив, що вона вибудувалася винятково під завдання, покладені на Службу. Зокрема, і центральний орган управління, і територіальні управління Служби в минулому році приведені до більш ефективного штату шляхом реорганізації управлінської ланки. Це дало змогу зменшити штатну чисельність органів управління Служби на 42%.

- Проведені реорганізаційні заходи, зміна тактики дій, форм і методів охорони дозволили без збільшення чисельності Служби взяти у 2021 році під охорону ще 122 суди. Отже, сьогодні співробітники Служби забезпечують громадський порядок і безпеку вже в 590 органах та установах судової влади, тобто в понад 80% об’єктах системи правосуддя, - констатував Голова Служби.

Водночас, додав він, першочергово приймалися під охорону суди, розташовані в адміністративних центрах новоутворених у межах адміністративно-територіальної реформи районів.

Інформуючи членів Вищої ради правосуддя про стан виконання завдань із забезпечення охорони й безпеки органів та установ судової влади держави, Валерій Бондар повідомив, що у 2021 році вперше співробітники Служби повністю забезпечили безпеку XVІІІ чергового з’їзду суддів України, який пройшов навесні без жодних порушень громадського порядку.

- Цей своєрідний іспит на зрілість і готовність виконувати завдання із забезпечення безпеки діяльності органів та установ системи правосуддя Служба склала успішно, - наголосив Голова Служби.

А загалом минулоріч судові охоронці забезпечили громадський порядок понад 4,3 млн судових засідань, з яких майже 4 тисячі потребували забезпечення додаткових заходів безпеки всіх учасників судових процесів.

- Ми оперативно реагували на всі без винятку звернення голів судів щодо посилення охорони й безпеки під час проведення резонансних судових засідань. Навіть у тих судах, які не перебували під охороною Служби, - зазначив Валерій Бондар і додав, що під час несення служби охоронці Феміди припинили 110 випадків вчинення протиправних та хуліганських дій, а 81 особу, яка вчиняла протиправні дії в судах, затримано та передано до органів Нацполіції.

Крім того, у минулому році співробітники Служби щодня виявляли сотні суспільно небезпечних предметів, які відвідувачі намагалися пронести до судів. Так, за 2021 рік кількість таких заборонених предметів сягнула понад 130 тис., що вдвічі більше, ніж за 2020 рік.

За словами Валерія Бондаря, достатньо важким 2021 рік видався для співробітників підрозділів особистої безпеки суддів територіальних управлінь Служби, які, до речі, мають міжрегіональний статус і створені лише в дев’яти областях країни, у зоні відповідальності кожного з них – три-чотири області держави.

- Минулого року співробітники нашої Служби забезпечили державну особисту безпеку 33 суддям, –  повідомив Валерій Бондар.

З метою удосконалення та покращення системи охорони об’єктів судової влади в минулому році в Службі впроваджено сучасну тактику дій, яка передбачає чергування мобільних груп для реагування на випадки ускладнення обстановки навколо судових установ. Майже всі територіальні управління Служби увійшли в муніципальні програми “Безпечне місто”, що також сприяє оперативному та своєчасному реагуванню в разі виникнення складних ситуацій навколо об’єктів судової влади. Наразі спільно з Державною судовою адміністрацією України опрацьовується питання виведення окремим каналом зв’язку сигналу з камер відеонагляду приміщень судів у позаробочий час, вихідні та святкові дні до відділів оперативно-чергової служби територіальних управлінь Служби.

Не оминув Голова Служби у своєму звіті й питання професійної підготовки співробітників Служби. Він, зокрема, зазначив, що за перший рік свого існування Навчальний центр Служби судової охорони у Вінниці вже провів чотирнадцять випусків високопрофесійних судових охоронців.

Крім того, протягом минулого року понад 500 судових охоронців пройшли курси спеціалізації, майже 2 300 судових охоронців взяли участь у роботі 93 круглих столів, організованих Національною школою суддів України. А до проведення понад 500 тактико-спеціальних занять із представниками інших правоохоронних органів та силових структур було залучено майже 9 тисяч співробітників Служби.

В умовах коронавірусної пандемії на плечі співробітників Служби лягло додаткове навантаження – стати на заваді проникненню Covid-19 у колективи судових установ.

– З початку дії карантинних заходів та обмежень співробітники Служби провели температурний скринінг понад 7 млн працівників і відвідувачів судових установ, понад шести тисячам з них було відмовлено в допуску до судів у зв’язку з підвищеною температурою тіла та наявними ознаками респіраторних захворювань і запропоновано звернутися до лікарів, – повідомив Валерій Бондар.  

Чи не щодня, за словами Голови Служби, судовим охоронцям доводиться застосовувати свої навички та вміння з надання домедичної допомоги відвідувачам судових установ, яким стало зле.

- Без перебільшення можна сказати, що у 2021 році судові охоронці врятували життя понад п’ятдесятьом нашим громадянам, - додав він.      

Інформуючи про стан нормативно-правового забезпечення Служби, Валерій Бондар зазначив, що завдяки дієвій підтримці Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України в тісній взаємодії з профільним комітетом Верховної Ради України у 2021 році зроблено великий крок уперед у цих питаннях.

Так, Верховною Радою України ухвалено проєкт Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони”, який створив необхідні передумови для подальшого активного розвитку Служби та ефективного виконання покладених на неї завдань. Також народними депутатами України ухвалено Закон України “Про основи національного спротиву”, яким із 1 січня 2022 року Служба судової охорони стала невід’ємною складовою сектора безпеки та оборони держави. А Указом Глави держави затверджено нову символіку Служби судової охорони. 

- З метою економічного та раціонального використання бюджетних коштів, виділених на розвиток та життєдіяльність Служби, ми розпочали розроблення Візії Служби судової охорони на 2023-2028 роки, яка стане основним стратегічним документом середньострокового планування, - повідомив Валерій Бондар.

Також Голова Служби ознайомив членів Вищої ради правосуддя з ходом впровадження системи електронного документообігу та державної служби, розширення міжнародного співробітництва та іншими питаннями діяльності Служби.

- Якщо хтось вважає, що судова реформа, яка триває в Україні, нічого не дала, то дуже помиляється. Служба судової охорони – народжений цією судовою реформою державний орган, який успішно розвивається й забезпечує безпечний ритм роботи судових установ країни, - наголосив Голова Служби.    

Серед проблемних питань, які стали на заваді швидким темпам розвитку Служби судової охорони минулого року, Валерій Бондар назвав, зокрема, недостатній рівень фінансування та необхідність подальшого законодавчого врегулювання низки питань діяльності Служби.  

- Минулий 2021 рік був складний і для Служби, і для системи правосуддя, і для всієї нашої держави. Але і складні роки бувають успішними! Попри проблеми, нам вдалося досягти стабільних результатів, а завдяки ефективному застосуванню наявних ресурсів, високому професіоналізму та відповідальності кожного співробітника і працівника Служби виконати всі завдання з охорони й забезпечення безпеки судової влади України. Мети досягає той, хто її прагне! – резюмував Валерій Бондар  Валерій Бондар і висловив вдячність членам Вищої ради правосуддя за підтримку у становленні та розбудові Служби.

Також Голова Служби судової охорони відповів на питання членів Вищої ради правосуддя.

 

Розглянувши звіт Голови Служби, члени Вищої ради правосуддя одноголосно (16:0) його схвалили та визначили головні завдання Служби судової охорони на 2022 рік: неухильно виконувати завдання із забезпечення охорони й безпеки органів та установ судової влади й учасників судових процесів, а також продовжити процес взяття під охорону всіх судових установ країни.

Теги: Служба судової охорони, ССО,судова охорона

© 2020 odessa-inform

Мої відео